Sagen om Lucas i fogedretten

En bitter strid om samværsret - og om hvor et fire måneder gammelt barn skal bo, er endt i gensidige beskyldninger om bortførelse. I dag skulle sagen i fogedretten, fordi moren angiveligt er gået under jorden med Lucas.

I går fortalte vi om Stefan Brix Olesen fra Hirtshals, der i søndags ikke fik tilbageleveret sin søn efter samvær med moren. Lucas på fire måneder skulle ifølge forældrenes aftale have været afleveret søndag eftermiddag, men Stefan Brix Olesen ved stadig ikke, hvor mor og søn opholder sig.

- Det har været et helvede. Jeg er bange for, at han ikke har det godt, sagde Stefan i går til TV2 Nord.

I dag fortsatte han kampen for at finde Lucas. I fogedretten håbede han på medhold i, at Lucas skal findes og leveres tilbage. Afgørelsen får han først på mandag, og var efterfølgende for frustreret til at sætte ord på det.

Lucas mor mødte ikke op i fogedretten i dag.

Stefan Brix Olesen har tidligere erkendt, at han selv for to måneder siden tog sagen i egen hånd og stak af med sin dengang to måneder gamle søn. Men sidenhen har begge forældre angiveligt accepteret, at Lucas til dagligt skulle bo hos sin far, og så have flere ugentlige samvær med sin mor.

I denne slags sager er det altid børnene, der bliver taberne, mener organisationen Red Barnet.

- Hvis nu mor er meget angst, usikker eller utryg, så vil det smitte af på et lille barn. De større børn, de ved godt, hvem de skulle have været og hvem de skulle have været hos, men de bliver også fanget i en loyalitetskonflikt, og måske bliver de tvunget til at blive væk fra skole eller på anden måde at leve i hemmelighed. Det kan ikke være godt for nogen børn, siger Gitte Jakobsen, der er seniorrådgiver ved Børns beskyttelse i Red Barnet.

Det er Statsforvaltningen, der fastsætter aftalerne om, hvornår et barn skal være hos hvem. Også her fraråder afdelingslederen generelt at bryde samværsaftaler ved at tage børnene som gidsel i forældrekonflikten.

- Det er aldrig smart at tage sagen i egen hånd, og gøre nogle så drastiske ting, som og tilbageholde sit barn. Det kan det aldrig være, og det må det aldrig blive, siger Bente Koudal Sørensen, der er afdelingschef i Statsforvaltningen.

Sidste år måtte fogedretten indblandes i over 2500 konflikter imellem skilsmisseforældre i Danmark. Konflikterne handler om faste sammenværsaftaler, som ikke bliver overholdt.


Seneste nyt

fra Nordjylland