Nordjyske tilnærmelser mellem S og V: Samarbejde kan ikke udelukkes

Venstres Preben Bang Henriksen åbner op for et muligt samarbejde med Socialdemokratiet for at mindske yderfløjenes indflydelse.

Der er de seneste dage blandt politiske analytikere og medier blevet spekuleret i en regering bestående af Socialdemokratiet og Venstre. 

Og et SV-samarbejde er måske ikke helt på månen - i hvert fald ikke, hvis man spørger de to nordjyske folketingskandidater Preben Bang Henriksen (V) og Bjarne Laustsen (S), der repræsenterer hver sin lejr. 

- Jeg må sige, at jeg frygter, at yderfløjene enten på den ene eller den anden fløj får uforholdsmæssigt stor indflydelse. Derfor tror jeg for Danmarks skyld og også af hensyn til den siddende statsminister - uanset om det er statsminister Frederiksen eller statsminister Løkke - at vi får det bedste resultat ved et samarbejde henover midten, siger Preben Bang Henriksen.

Socialdemokratiske Bjarne Laustsen kalder det et klogt træk, at Venstre-manden åbner op for samarbejdet.

- Det er rigtig godt af Preben Bang Henriksen. Venstre har ført blokpolitik i mange år med Dansk Folkeparti, og vi kan se, hvad der er kommet ud af det. Det er klogt at gøre som i kommuner, hvor man er gode til at arbejde sammen, lyder det fra Bjarne Laustsen fra Socialdemokratiet.

Bjarne Laustsen: Venstre-toppen må finde en anden retorik, hvis det kurmageri skulle blive til noget.
Bjarne Laustsen: Venstre-toppen må finde en anden retorik, hvis det kurmageri skulle blive til noget.

Preben Bang: Jeg har de meninger, jeg har

Også flere danske topschefer har ytret, at de ønsker et samarbejde mellem Socialdemokratiet og Venstre med støtte fra Radikale Venstre og Konservative. For Preben Bang Henriksen handler det om at mindske indflydelsen fra yderfløjene, og derfor kan samarbejdet altså blive nødvendigt.

- Jamen det kan da ikke udelukkes. Vi har ens opfattelser af rigtig mange ting, vi stemmer 90 procent af afstemningerne ens i Folketinget, og rundt om i kommunerne og hos befolkningerne oplever man jo samarbejde - også mellem Venstre og Socialdemokratiet. Så jeg kan slet ikke se, hvorfor det skulle være så umuligt, som nogle vil gøre det til. Men det er folk højere oppe end mig, der tager stilling til det, siger Preben Bang Henriksen.

Venstre-borgmestre fra landets kommuner har ytret samme ønsker. De er imidlertid af Venstres partisekretær blevet bedt om, ikke at udtale sig om spørgsmålet. Den besked holder imidlertid ikke Preben Bang Henriksen tilbage:

- Jeg taler på egne vejne og ikke for Venstre, men jeg har de meninger, jeg har. Og jeg understreger også netop, at det er andre end mig, der laver regeringskonstellationer. 

Laustsen: Vil kræve andre boller på suppen

Med tilnærmelserne fra Preben Bang Henriksen ønsker Bjarne Laustsen, at Venstre-manden vil tage en snak med partiformand Lars Løkke Rasmussen. 

- Hver eneste dag i valgkampen har man fra Venstres side skældt ud på socialdemokratisk politik. De må finde en anden retorik, hvis det kurmageri skulle blive til noget. Så skal der andre boller på suppen, lyder det fra Bjarne Laustsen. 

Han understreger samtidig, at et samarbejde vil kræve, at Venstre er villige til at pege på Mette Frederiksen som statsminister. Og så maner Laustsen også en smule til besindighed. Vi skal først se mandatfordelingen, inden et SV-samarbejde er relevant at tale om, lyder det:

- Man skal aldrig udelukke, hvad det kan føre til, og netop S og V har prøvet før med gode resultater. Det er for tidligt at tale om indtil, at vi har gjort mandaterne op, lyder det fra Bjarne Laustsen.


Seneste nyt

fra Nordjylland