Sand under soklen igen i Nørlev

Sand er nu kørt ind under de sommerhuse på Nørlev Strand, som var ved at styrte i Vesterhavet. Samtidig rækker Hjørring Kommune nu hånden ud til ejerne af sommerhusene. 

Piet Reumert stamper skoene af i entreen i sit sommerhus ved Nørlev Strand, som han har gjort så mange gange før. Det er første gang, han sikkert kan betræde gulvet i sit sommerhus igen, efter at en storm i sidste uge åd adskillige meter af den klitrække, som hans sommerhus ligger på.

- Da vi var oppe og se til huset i weekenden, kunne vi ikke åbne terrassedøren. Hele huset sad i spænd, da halvdelen af huset svævede over stranden, fortæller han.

I de efterfølgende dage arbejdede entreprenørmaskiner i døgndrift for at sikre sommerhusene mod at kollapse - et arbejde, som sluttede i nat. Samtidig rækker Hjørring Kommune nu hånden ud til de trængte sommerhusejere:

- Vi har transporter af sand fra Hirtshals til Lønstrup hvert år. Hvis der er interesse hos grundejerforeningerne for, at vi læsser noget af det af undervejs, vil vi gerne gå ind i en dialog om det, siger formanden for Hjørring Kommunes teknik- og miljøudvalg, Jørgen Bing (SF).
Tilbuddet om den såkaldte "sandfodring" på Nørlev Strand bliver særdeles positivt modtaget hos den lokale grundejerforening i Nørlev.

- Det ser jeg meget positivt på. Al den hjælp vi kan få, vil blive modtaget med kyshånd, siger Christian Hartmann, bestyrelsesmedlem i Grundejerforeningen Nørlev Strand af 1986.

Men de mange tons sand, som hvert år skal pumpes op fra havbunden og læsses af på Nørlev Strand, bliver et stykke arbejde, som grundejerne selv skal betale for, hvis det står til Hjørring Kommune.

- Det skal grundejerne. Sådan er reglerne. Der er ikke så meget at diskutere. Men i det øjeblik, vi slår kludene sammen, kan der måske blive tale om rabatter, siger Jørgen Bing (SF).

En opfattelse, som dog ikke helt deles af grundejerforeningen fra Nørlev:
- Vores udgangspunkt er, at vi ikke vil betale noget og kommunens er, at vi skal betale det fulde beløb. Men det må vi jo så have en forhandling om, siger Christian Hartmann.

Grundejerne søgte i efteråret 2010 om tilladelse til et kystsikringsprojekt i millionklassen. Men det blev afvist af Kystsikringsdirektoratet efter indvendinger fra Hjørring Kommune. Alligevel har grundejerne i Nørlev ikke opgivet håbet om tilladelse til en egentlig kystsikring.

- Vi tror på, at med de nye beviser for hvad en storm kan gøre, kan vi komme i en positiv dialog med myndighederne, siger Christian Hartmann.

Formanden for kommunens teknik- og miljøudvalg spår dog ikke de store chancer for den plan:
- Vi vil altid gerne i dialog. Men jeg er ikke så positiv overfor selve forslaget, fordi havet nu engang skal have en vis mængde sand fra kysterne. Det betyder, at hvis ikke havet kan tage sandet det ene sted, bliver det taget et andet sted fra. Så vi forskyder bare problemet, forklarer Jørgen Bing (SF).

Så indtil videre må grundejerne fra Nørlev blot håbe på, at havet holder sig på den rigtige side af stranden.


Seneste nyt

fra Nordjylland