Fyret flytter: Sandet tog Kjelds fuldskæg

Det barske vejr ved Rubjerg Knude med blæst og sandstorm er ikke bare en udfordring for de maskiner, som murermester Kjeld Pedersen bruger til arbejdet med at flytte fyret. Murermesterens store sorte fuldskæg er plaget af sand.

I 1992 opgav myndighederne kampen mod sandet med Rubjerg Knude. Det var umuligt at stoppe sandet, fordi bygningerne omkring fyret blev begravet af sand.

Kjeld Pedersen har også måtte opgive én kamp mod sandet. Hans store sorte fuldskæg er væk.

- Jeg har lige rykket hele skægget af, fordi det var håbløst. Selv om jeg gik i bad to gange om dagen, så dryssede der stadig sand ud fra skægget, så jeg tog lige grønthøsteren. Jeg var nødt til at opgive, siger Kjeld Pedersen.

Kjeld Pedersen med sit sorte fuldskæg, inden arbejdet ved fyret gik i gang.
Kjeld Pedersen med sit sorte fuldskæg, inden arbejdet ved fyret gik i gang.
Foto: Jesper Christiansen

Maskinerne holder endnu

Mens skægget altså er væk, så holder maskiner endnu. Men det er en udfordring for materialet at arbejde i sandet ved Rubjerg Knude.

- Vores maskiner døjer lidt med at klare det. De brækker lidt sammen en gang i mellem. Alt bliver fyldt op med sand, fortæller Kjeld Pedersen.

Kjeld Pedersen og hans folk er i gang med at lave det sidste af fire store huller i fyret. Der skal sættes 1 meter høje jernbjælker, som vejer 8 tons, gennem fyret. Herefter skal der monteres 24 lodrette 40 mm tykke jernstænger. De skal sættes på en plade under fundamentet, så der er noget at løfte i, når fyret skal flyttes.

 
 
Foto: Jesper Christiansen

Fyret skal nok holde

Selv om der bores og bankes i murværket i dag og de næste uger, så skal fyret nok holde.

- Jeg garanterer for, at det holder. Det er super stærkt, siger Kjeld Pedersen.

Udover kampen mod sandet, så er den største udfordring i øjeblikket faktisk, at fyret er lavet for godt for 120 år siden.

- Vi kæmper med at lave huller, fordi fundamentet er så stærkt, som det her, men omvendt så er det også godt, at det er så stærkt, som det er, for så har vi noget at binde vores jernbjælker op i, siger Kjeld Pedersen.

Arbejdet med at flytte fyret fortsætter de kommende uger. I uge 43 flyttes fyret 60-80 meter til dets nye placering.

 
 
Foto: Jesper Christiansen

Seneste nyt

fra Nordjylland