Rubjerg Knude:

Sandet vandt over fyret


Rubjerg Knude Fyr skal flyttes 80 meter ind på land, så det ikke styrter i havet.

Her er historien om 120 års kamp, hvor naturen og sandet til sidst vandt over et af Nordjyllands vartegn.

Et vartegn bliver til


Byggeriet af fyret begynder for 120 år siden i marts 1899. Den 27. december 1900 kan lyset i fyret tændes for første gang.

Fyret måler 23 meter i højden, vejer 1000 ton, og lyset i fyret kan ses på en afstand af 42 kilometer.

Da fyret bliver bygget, ligger det over 200 meter inde i landet, og der er ingen større klitter omkring det. Med tiden kommer havet nærmere, og samtidig blæser vinden store mængder sand op fra klinten. Sandet lægger sig foran og omkring fyret. Det fylder brønden og ødelægger køkkenhaverne.

For at dæmpe sandet sætter man fyrretræstoppe og beplanter klitten med marehalm og hjelme med det resultat, at klitten blot vokser sig større. Jo mere man planter, jo mere vokser klitten. Til sidst ligger sandet så højt, at det til tider er umuligt at se fyrlyset fra havet. Af flere omgange bliver sandet forsøgt transporteret væk, men forgæves.

Den 1. august 1968 opgiver man kampen, og fyret bliver tændt for sidste gang.

Fyr i fare


I 1975 bliver Rubjerg Knude Fyr overtaget af Miljøministeriet, og her besluttes det, at fyret skal fredes. Herefter følger 17 år, hvor der arbejdes på at begrænse sandflugt i området. En kamp, der opgives i 1992.

Klitten fortsætter med at vandre mod nordøst og langsomt begraves bygningerne ved fyret.

I 2007 vandrer klitten forbi fyret, og Rubjerg Knude Fyr ligger derefter frit mod havet. Et styrt i havet er nu uundgåeligt, medmindre Rubjerg Knude Fyr flyttes.

Se de store forandringer i naturen fra 1992 til i dag ved at trække i billedet:

Flytningen af Rubjerg Knude Fyr bliver skrevet ind i finansloven i 2018. Der bliver bevilliget fem millioner kroner til flytningen, som bliver vedtaget af Hjørring Byråd i november 2018.

Her kan du se et indslag fra juli 2019, hvor en affaldsmødding blæste frem ved Rubjerg Knude Fyr, som fortæller om fyret og områdets historie​​​​​:

 

I begyndelsen af 2019 får naturmyndigheder tilladelse til, at fyret må flyttes. Det bliver herefter besluttet, at opgaven skal gå til den lokale murermester Kjeld Pedersen fra Lønstrup.

Fyren, der skal flytte fyret


quote Jeg kan lige så godt sige det, som det er. Jeg har aldrig prøvet at flytte et fyr før.

Kjeld Pedersen, murermester

- Jeg kan lige så godt sige det, som det er. Jeg har aldrig prøvet at flytte et fyr før, men jeg ved, at jeg har fået de bedste folk til at hjælpe mig, siger Kjeld Pedersen fra Lønstrup Murerforretning.

Han er udvalgt til opgaven med at flytte det 1000 ton tunge fyr længere ind mod land. En kæmpe opgave, der ikke er uden risiko. Det 120 år gamle fyr kan ende med at styrte sammen under flytningen, men det bekymrer ikke Kjeld Pedersen.

- Jeg har allieret mig med en masse folk, der har forstand på det, så jeg tror fuldt og fast på, at det kan lykkes, siger Kjeld Pedersen.

Murermesteren har et helt særligt forhold til fyret, som han ser på hver eneste dag fra sit hjem i Lønstrup.

- Det er fyret for mig. Det har jeg gået og kigget på hver dag. Jeg har bygget et tårn derhjemme, hvor jeg bor, så jeg kan komme op og se fyret, og der hvor jeg boede før, kunne jeg også se fyret. Det første, jeg gjorde om morgenen var at komme op og se fyret. Det skal være der, siger han.

En kvart million turister

Hvert år tager 250.000 mennesker turen op ad trapperne i Rubjerg Knude Fyr. Fyret er derfor den helt store attraktion i området, og for Kjeld Pedersen er det vigtigt, at passe på fyret, som betyder meget for Lønstrup.

- Når jeg har gæster, der kommer langvejs fra, så skal de slæbes med op til fyret, for de skal se den plet, siger han.

Kjeld Pedersen har arbejdet i to et halvt år med projektet. 14. august rykker murermesteren fra Lønstrup ind på området sammen med entreprenørerne og omdanner turistattraktionen til en byggeplads.

Her kan du se et indslag med murermester Kjeld Pedersen:

 

Sådan flyttes fyret


Onsdag den 14. august indledes det store forarbejde med at flytte fyret. Selve flytningen bliver foretaget i uge 43, og den forventes at klares på ti timer.

Området omkring Rubjerg Knude Fyr skal gøres klar til den store flytning. Den første etape af arbejdet kommer derfor til at dreje sig om at få afspærret området og sikret underlaget. Fra den 14. august og en uge frem vil der blive indrettet byggeplads og kørevej, og der vil blive sat hegn omkring fyret.

For murermester Kjeld Pedersen er den 14. august derfor en helt særlig arbejdsdag.

- I nat har jeg ikke sovet en hel masse. Jeg har haft det ligesom, da man var barn og glædede sig til juleaften, siger Kjeld Pedersen.

Fredag den 16. august bliver Rubjerg Knude Fyr lukket ned for gæster.

Mange har i løbet af sommeren besøgt fyret, inden det spærres af. Her kan du se et indslag fra en af de sidste guidede ture i fyret:

 

Derefter bliver der udgravet til undersidefundamentet. Fyret går to meter og 20 centimeter ned i jorden, og under fyret skal der kobles jernbjælker på, så fyret kan flyttes.

Herefter vil der blive foretaget gennemboringer i fundamentet, og det vil blive forstærket med beton, så det kan klare flytningen. Under de kraftige jernbjælker bliver der sat donkrafte op, som kobles til kraftige jernplader, der kan klare trykket i jorden.

Projektleder ved Hjørring Kommune, Thomas Lomholt, fortæller her om planerne for flytningen af fyret: 

 

Fyr på rulleskøjter

I uge 43 skal alt være klar til flytningen, som bliver varetaget af firmaet BMS Krangården. Planen er, at fyret på dette tidspunkt kan rulle afsted, som om det var på rulleskøjter. Hvis alt går efter planen, skal det kunne flyttes otte til ti meter i timen. Det vil derfor tage cirka ti timer at flytte fyret 80 meter ind på land.

- Hvis jeg får lov af Arbejdstilsynet, så vil jeg stå oppe i toppen af fyret, når vi flytter med det, og så vil jeg nyde udsigten deroppe fra, siger Kjeld Pedersen fra Lønstrup Murerforretning.

Efter flytningen skal området restaureres, og fyret skal males. Dette arbejde forventes at være afsluttet i uge 45, hvorefter fyret igen kan åbnes for offentligheden.

Rubjerg Knude Fyr forventes at kunne være på den nye placering i 40 år, før det igen vil være nødvendigt at flytte det.

Fortsættelse følger om 40 år…

Af Sofie Bach og Jesper Christiansen