Sandfodring ved Lønstrup kan begynde

Kystdirektoratet har fået lov til at begynde sandfodring ved Lønstrup, efter at opfinders klage er blevet afvist.

Arbejdet med at sikre kysten ved Lønstrup ved hjælp af sandfodring kan nu begynde. Sandfodringen har de seneste måneder været standset på grund af en klage over sandfodringsarbejdet fra den nordjyske opfinder Poul Jakobsen.

Poul Jakobsen har i årevis været fortaler for at bruge såkaldte drænrør, som han selv har opfundet, til at sikre kysten. Derfor har han blokeret for sandfodring ved Lønstrup ved at indsende en klage, som har sat arbejdet i stå. Nu har Miljø- og Fødevareklagenævnet dog afgjort klagesagen, og derfor genoptages sandfodringen af den i alt 1000 meter lange kyststrækning.

- På den praktiske side er alt klappet og klart, og vi venter nu kun på, at vejret tillader, at arbejdet kan gå i gang. Vi har gjort alle forberedelser under klagesagens behandling, så vi er klar til at rykke ud af starthullerne med det samme, siger områdechef Niels Kristian Kvistgaard fra Kystdirektoratet i en pressemeddelelse.

Havet æder årligt op til halvanden meter

Der er med jævne mellemrum blevet sandfodret på strækningen ved Lønstrup siden 1984. Kystdirektoratet skønner, at havet tager mellem en halv og halvanden meter af kysten om året, og derfor er sandfodringen vigtig.

- Optimalt set havde vi allerede gennemført sandfodringen. Kysten ud for byen er generelt i god stand. Sandfodringen er nødvendigt for fortsat at opretholde det niveau for beskyttelse, som ligger i fællesaftalen med Hjørring Kommune, siger Niels Kristian Kvistgaard.

Der skal i den nærmeste fremtid sandfodres med 22.500 kubikmeter sand. Lastbiler vil fragte sandet til Lønstrup, hvor det vil blive fordelt på den 1000 meter lange strækning.


Seneste nyt

fra Nordjylland