Sauna og Queen forenes til DM i saunagus

Nørresundby har i weekenden været vært for DM i saunagus, hvor gusmestre dyster om at give den ultimative saunaoplevelse.

Duften af lavendel og pebermynte fylder saunaområdet i Nørresundby Idrætscenter. I weekenden blev der afholdt DM i saunagus og her er æteriske olier en helt essentiel del.

Saunagus er nemlig meget mere end bare at sidde og svede på en træbænk. En såkaldt gusmester står nemlig for at fordele varmen og duften fra olierne rundt blandt gæsterne i saunaen.

Til DM skal den bedste gusmester kåres i tre forskellige kategorier: Klassisk gus, showgus og teamgus. Lørdag blev de indledende runder afviklet og søndag skal danmarksmestrene i de tre discipliner findes.

- Jeg laver håndklædeteknik under saunagus for at fordele dampen og duften ud til gæsterne, så de får nogle fantastiske, dejlige og varme oplevelser, som er gode for helbredet, siger Anders Lund Hage fra Nordic Health and Living i Hørsholm, mens han nærmest jonglerer med et håndklæde.

Han stiller op i showgus, en disciplin hvor saunagusen fremføres som et show. Til DM har Anders Lund Hage valgt at bygge sin showgus op omkring Freddie Mercury og filmen Bohemian Rhapsody.

Undervejs i gusen er han klædt i forskelligt tøj, heriblandt Freddie Mercurys ikoniske hvide tanktop. Gusen varer cirka et kvarter og bliver fremført til tonerne af flere forskellige Queen-klassikere.

- Jeg er helt vild med musikken, jeg har før lavet noget dans, hvor vi brugte en stor del af Queens musik, så det fedt at kunne bruge det, siger Anders Lund Hage.

Bedømmes på svingteknik og atmosfære

Vinderen af DM går direkte videre til VM, mens andenpladsen skal til en kvalifikationsturnering om en plads til VM.

Det er en dommerjury, der afgør, hvem skal løbe afsted med titlen som Danmarks bedste gusmester.

- Vi har nogle forskellige kriterier, vi kigger på. Det er blandt andet deres professionalisme, hvordan de doserer deres olie, hvordan de distribuerer varmen rundt i saunaen. Så kigger vi på deres svingteknikker, det tema, de har valgt, og om de formår at opbygge en historie og hvilken atmosfære og stemning, der bliver skabt i saunaen, siger Christine Borring, der er dommer ved DM i saunagus.

Efter 15 minutters showgus forlader Anders Lund Hage saunaen til klapsalver fra publikum.

- Jeg synes ikke, følelsen var helt lige så god som i går, men det var en rigtig god oplevelse alligevel. Jeg vurderer mine chancer, som værende rigtig gode. Mit mål er at komme i top-2, så jeg kan komme med videre i VM-opløbet, siger Anders Lund Hage.

Da dommerjuryen fremlægger resultaterne af dagens saunagus, viser det sig, at Anders Lund Hages målsætning bliver opfyldt. Han bliver nummer to og skal dermed til VM-kvalifikation i Larvik til august. Førstepladsen, og dermed danmarksmesterskabet, gik til Henrik Baunkjær Sørensen fra Kurhotel Skodsborg.


Seneste nyt

fra Nordjylland