Scandinavian Star: Ingen nye sigtelser

Norsk politi fremlagde tirsdag resultaterne af to års efterforskning i Scandinavian Star branden. Der bliver ikke fremsat nye sigtelser i sagen.

Den nye efterforskning af Scandinavian Star-ulykken har ikke givet anledning til at sigte nogen for branden, der kostede 159 mennesker livet den 7. april 1990. Det oplyste norsk politi i en pressemeddelelse og på et pressemøde kl. 13 tirsdag.

Politiet har de sidste to år foretaget en  begrænset efterforskning ulykken i, der endte med at koste alt for mange mennesker livet på vej mellem Frederikshavn og Oslo. Efterforskningen blev genåbnet efter pres fra de pårørende.

Der har længe været spekuleret i, at branden på skibet skulle være påsat i et forsøg på forsikringssvindel. Kort inden mordbranden havde SeaEscape nemlig solgt skibet, men i et register på Bahamas stod selskabet stadig som ejer, og det amerikanske selskab fik efter branden udbetalt en forsikringssum på 14 millioner dollars.

Mistanken blev ikke mindre, da det kom frem, at ni besætningsmedlemmer fra SeaEscape var med på sejladsen, der altså endte i katastrofe.

Men ifølge norsk politi er der ikke fundet beviser for, at der er foregået noget mistænkeligt i forbindelse med skibets forsikring. Ligeledes ser de økonomiske transaktioner i forbindelse med salget af skibet også normale ud, skriver norsk politi.

Der er heller ikke fundet beviser for, at besætningsmedlemmerne på Scandinavian Star stod bag branden, skriver politiet.

Til gengæld mener politiet, at mange af de pågældende brande på skibet, der opstod selv efter skibet egentlig var slukket, skyldes varmespredning, fordi varmen simpelthen var så høj på skibet.

Politiets efterforskning har i sagen ikke været rettet mod en eller flere personer. Den har i stedet set nærmere på branden og de økonomiske forhold på færgen.

Men eftersom norsk politi ikke har fundet beviser for, hvem der har stået bag branden og ikke har flere mistænkte, mener anklagemyndigheden nu, at sagen må henlægges.

Både danske og norske pårørende har kritiseret myndighedernes behandling af sagen. Kun tre personer blev idømt et halvt års fængsel for manglende sikkerhed om bord på skibet.


Seneste nyt

fra Nordjylland