Scandinavian Star: Matros husker flammerne

For 25 år siden brændte passagerfærgen Scandinavian Star, da den var på vej fra Oslo til Frederikshavn. Oplevelsen er stadig i frisk erindring for mange mennesker i Nordjylland.

Flemming Christoffersen fra Skagen er i dag pensioneret, men husker tydeligt sin arbejdsdag d. 7. april 1990. Den dag sejlede han som matros om bord på Redningsskibet Nordjylland ud for at hjælpe en passagerfærge i brand.

- Den 7. april var en lørdag. Og det var fint vejr. Jeg tror det var klokken halv fire om natten, at vi fik meldingen, siger Flemming Christoffersen.

Færgen, der brændte, var Scandinavian Star, som var på vej fra Oslo til Frederikshavn. Branden opstod cirka klokken to natten til lørdag d. 7. april. Færgen havde næsten 400 passagerer om bord og cirka hundrede besætningsmedlemmer.

Mange skibe i området blev tilkaldt for at hjælpe med evakueringen og slukningsarbejdet.

Da Redningsskibet Nordjylland ankom, gik alvoren hurtigt op for Flemming Christoffersen.

- Lige pludseligt kunne man se flammerne igennem vinduerne på den. Så kunne man jo regne ud, at kamrene indvendigt var brændt op. Og lige pludseligt blev pladerne sorte, og så kom flammerne ud igennem pladerne, fortæller Flemming Christoffersen.

Branden udviklede sig voldsomt i de næste timer.

På et tidspunkt blev Flemming Christoffersen sammen med en makker sendt om bord på Scandinavian Star for at aflevere mere røgdykkerudstyr til de svenske brandmænd, der var i gang med slukningsarbejdet.

- Så var vi to mand, der sejlede over med det i vores gummibåd, og vi havde en pumpe med til at pumpe vand, men det er jo håbløst med sådant et stort skib. Så var vi derinde en times tid, og der snakkede vi med de her brandfolk, de sagde, det var hårde sager derinde, siger Flemming Christoffersen.

De overlevende passagerer blev samlet op i redningsbåde, og sejlet til Sverige, Norge og Danmark.

Redningsskibet Nordjylland bliver liggende ved den brændende færge i næsten 12 timer.

- Det udviklede sig meget slemt, for man kunne se hele tiden at branden kom længere og længere frem i skibet, siger den pensionerede matros.

Mange nåede ikke ud af den brændende færge. 159 mennesker omkom som følge af branden på Scandinavian Star. Heraf 30 danskere.

Flemming Christoffersen glemmer aldrig d. 7. april 1990.

- Det er mange mennesker der er gået til der. Det er tragisk, slutter han.


Seneste nyt

fra Nordjylland