Bukkesæsonen er i gang: Schweiss-hunde er på overarbejde

Det er højsæson for bukkejagt, men det er ikke alle jægere, der er lige gode til at ramme præcist. Derfor er det også Schweiss-hundenes højsæson.

Hos de nordjyske Schweiss-hundeførere har der været godt gang i telefonerne den seneste tid. Masser af jægere er nemlig i skoven for at nedlægge bukke, men det er ikke altid, at de rammer. Hvis der er tegn på, at de har ramt vildtet, men ikke kan finde det, skal de kontakte en Schweiss-hundefører inden for 6 dagstimer.

En Schweiss-hundefører er en hundefører, der er specialiseret i at finde dyr, der er skadet eller anskudt. Én af dem der i øjeblikket bliver kontaktet, er Jens Waldorff-Hald, der tager ud sammen med sin hund Alta.

- Det er ligesom juleaften, da man var barn. Det er et af højdepunkterne, siger Schweiss-hundefører Jens Waldorff-Hald.

Jægerne er blevet bedre til at ringe

Jan Nedza, som er koordinator for Schweiss-hundeførere i Himmerland, fortæller, at de oplever, at jægerne er blevet gode til at ringe, hvis de ikke kan finde det vildt, de muligvis har ramt.

- Førhen var det lidt filosofien, at den har vi nok ikke ramt, eller den kan vi alligevel ikke fange. Det har vi stødt på tidligere, men det gør vi ikke længere. Det er jo dyrets tarv. Vi finder de dyr, som ellers ville gå at lide ude i naturen, udtaler Jan Nedza.

En af de jægere, der har haft behov for at ringe til Schweiss-hundeførerne er Peter Balle Aaen, der har været på jagt ved en mark i Øster Hornum. Han er i tvivl, om han har skudt den buk, han havde på sigtekornet:

- Det er jo det, der sker. Jeg burde måske have ramt, siger han, før han bliver afbrudt. Det viser sig nemlig, at bukken er skudt, og den bliver fundet af Jens Waldorff-Hald og Alta.

Se klippet her, hvor hunden Alta finder en buk. 

- Man er jo altid glad, når man kan hjælpe en jægerkollega, og hunden har jo haft en god oplevelse, siger Jens Waldorff-Hald. 

Sammen med de andre hundeførere bruger Jens Waldorff-Hald meget fritid på at spore sig frem til eventuelt beskudte bukke, hvis jægerne er i tvivl om, hvorvidt de har truffet eller nedlagt dyret og ikke kan finde det.

- Sådan en opgave er kulminationen på lang træning, og forhåbentligt gør man så også en jæger glad, lyder det fra Jens Waldorff-Hald.

Hvis der er tegn på, at man har ramt vildtet, men man ikke kan finde det, skal man kontakte en Schweiss-hundefører. Hvis man ikke gør det, koster det ifølge Jan Nedza en bøde på mellem 2.500 kroner og 5000 kroner, og det kan også betyde, at man mister jagttegnet i 3 til 5 år.


Seneste nyt

fra Nordjylland