Kampen mod sandet: Se filmen om Rubjerg Knude Fyr

Tirsdag er der blevet skrevet endnu et kapitel til historien om Rubjerg Knude Fyr. Se eller gense filmen om det 130 år gamle fyrs historie her.

Op mod 25.000 mennesker har tirsdag været samlet ved Rubjerg Knude Fyr for at følge med, da det ikoniske fyrtårn blev flyttet 70 meter længere ind på land. Dermed er et nyt kapitel blevet tilføjet til historien om det gamle fyr.

Men historien strækker sig faktisk 120 år tilbage. Tilbage til 1899, hvor fyret blev opført for at advare sejlende mod kysten. Hele historien om fyret og området omkring blev i 2012 fortalt af den nordjyske dokumentarist Michael Schmidt-Olsen. 

- Det var på eget initiativ, fordi jeg synes, at det var vigtigt at få lavet. Jeg havde drømt om projektet i lang tid, fordi det er en god historie, og det er et stærkt billede på, hvor barsk naturen er deroppe. Jeg er selv fra Hjørring, så området har altid betydet meget for mig, fortæller dokumentaristen. 

Filmen blev skabt før planerne om flytningen af fyret blev sat i værk. Derfor troede Michael Schmidt-Olsen også, at filmen i løbet af få år ville blive en fortælling om et landemærke, der ikke længere fandtes. 

- Min indgangsvinkel var, at fyret nok ikke ville blive ved med at være der, så det skulle være en dokumentation for den nordjyske kulturarv. Jeg har egentlig altid forestillet mig, at jeg ville lave en ny slutning på filmen, når fyret styrtede i havet. Men det er selvfølgelig bedre på den her måde, siger Michael Schmidt-Olsen.

Se filmen om Rubjerg Knude Fyr neden under. 

 

 


Seneste nyt

fra Nordjylland