Seniorer hopper på teknologisk bølge

Den ældre generation er nu så fortrolige med computer og internet, at EDB-kurserne er passé.

Seniorerne har mod på meget mere end simple computerkurser, og vil også lære om blandt andet sociale medier, så de kan holde kontakt til venner, børn og børnebørn. Tirsdag tog en gruppe kursister så næste skridt ind i den digitale udvikling, da der var temadag om taleteknologi.

quote Det her kommer ind i hjemmene hos os alle sammen, og derfor skal seniorerne lære det nu.

Susanne Fasting, Digital konsulent, Faglige Seniorer

E-Boks og Facebook er der styr på. Det samme gør sig gældende for Netbank og MobilePay, så nu er turen kommet til, at seniorerne skal lære Google Home – stemmestyring af forskellige teknologiske apparater i hjemmet.

- Det her kommer ind i hjemmene hos os alle sammen, og derfor skal seniorerne lære det nu, for de skal ikke hægtes af, siger digital konsulent hos Faglige Seniorer Susanne Fasting.

Selvom lidt startvanskeligheder gav anledning til velment drilleri, kunne kursister også se langt vigtigere perspektiver i stemmestyring.

- Hvis du har et handicap, for eksempel er gangbesværet, så er det meget rat, at du kan sige til den, tænd lyset eller start støvsugeren, siger Peter Hvilsted, der er en af kursisterne.

Sammen med 16 andre skal han undervises i, hvordan man bruger Google Home. Kurset er udformet som et såkaldt train-the-trainer-koncept, så Peter Hvilsted og de andre efter tirsdagens seance er i stand til at undervise andre seniorer hjemme i deres respektive lokalafdelinger.  

Den ældre generation har mod på nye teknologier. En undersøgelse fra Danske Seniorer viser, at op mod 40 procent af de ældre gerne vil bruge taleteknologi, hvis de ender som sengeliggende.

- Det her er ikke en erstatning for at få hjælp, når man virkelig har brug for det. Det er en mulighed for, at man kan være herre i eget liv så længe som muligt, siger digital konsulent Susanne Fasting.

quote Det kan godt være drøn-irriterende, men jeg tror, det er nødvendigt, at vi bliver ved med at følge med

Kirsten Clausen, kursist

Udover sit virke som digital konsulent er Susanne Fasting også en del af en inklusionsgruppe under Digitaliseringsstyrelsen, der arbejder med at få alle med på eksempelvis NemID, e-Boks og Borger.dk. Ifølge hende har gruppen sværere ved at få din unge med på den type teknologier end seniorerne.

Kursist Kirsten Clausen mener, at det kan skyldes, at seniorerne er nødt til at holde sig opdaterede for at kunne følge med udviklingen.

- Hvis du som senior ikke bliver ved med at være koblet på, så bliver du koblet af på et tidspunkt, for der bliver mere og mere, der går over til elektronisk og digitalt, og det kan godt være drøn-irriterende, men jeg tror, det er nødvendigt, at vi bliver ved med at følge med, siger hun.


Seneste nyt

fra Nordjylland