Sensationelt bronzefund i Gl. Skørping

Foto: Ib William Christensen

Foto: Ib William Christensen

Foto: ukendt

Foto: Ib William Christensen

1 af 5

Detektorfolk fandt bronzefragmenter på bakkedrag.

I sidste uge fik Nordjyllands Historiske Museum et interessant opkald. Det var to detektorfolk, der havde fundet cirka 40 bronzefragmenter på et bakkedrag ved Gl. Skørping.

Arkæologer fra museet rykkede ud, og efter en systematisk efterundersøgelse fandt man yderligere 210 fragmenterede genstande spredt ud over et 4 x 15 meter stort område.

- Fundet er særdeles interessant, eftersom det indgår i et større fundkompleks på begge sider af Lindenborg Å, som både omfatter gravhøje, bopladsfund og andre depotfund. Dermed er fundet med til at bibringe os større viden om bronzealderens samfund og rituelle verden, siger museumsinspektør Torben Sarauw fra Nordjyllands Historiske Museum

Seletøjsudstyr, kornsegl og en ragekniv er blot nogle af de mange genstande, der blev fundet. Blandt de mere fine dele er et oksehoved, der tilsyneladende har siddet på et træskaft.

- Hvorfor det rige depotfund blev nedlagt nær en bakketop for ca. 2800 år siden, kan vi kun gisne om", siger Torben Sarauw.

Den arkæologiske undersøgelse på stedet har ikke afsløret spor efter bebyggelse eller grave. Resterne efter et lerkar blev imidlertid fundet, hvori de var en stor koncentration af bronzegenstande. Det tyder på, at fundet blev nedgravet samlet og placeret i lerkarret - måske som offer eller bronzeforråd.

De mange bronzestykker er med tiden blevet spredt efter dyrkning og pløjning af marken.

Genstandene skal i nær fremtid indsendes til danefæbedømmelse på Nationalmuseet, hvilket udløser en findeløn til de to detektorfolk. Nordjyllands Historiske Museum håber dog på først at kunne udstille fundet på Lindholm Høje Museet.

Flere nyheder fra TV2 Nord