Du skal betale for dine klimasynder: SF vil lægge afgift på flybilletter

Rejserne ud af Aalborg Lufthavn skal være dyrere, mener SF, der vil lægge afgifter på flybilletter for at få os til at flyve mindre.

Mie Præsius fra Nibe står i check-in køen i Aalborg Lufthavn. Hun slutter sin barsel af med halvanden måneds ferie på Sicilien med familien. Hun kører i elbil og går i det hele taget op i miljø og klima, men hun vil - som mange andre nordjyder - også gerne på ferie med fly. For hun er ikke overbevist om at fly er så stor en klimasynder i forhold til biler.

- Jeg synes virkeligt, at vi skal til at tænke på vores klima og miljø. Jeg synes, jeg ser så mange ting, der peger hen imod, at vi overforbruger, siger Mie Præsius.

Nordjydernes voksende rejselyst er netop overforbrug. Det mener de i hvert fald i SF. De vil lægge afgift på flybilletter, for at få os til at flyve noget mindre. 60 kroner på en indenrigsbillet, 200 kroner ud i Europa og 400 kroner for envejstur til Thailand.

- Vi vil jo alle sammen blive ramt af klimaforandringer, hvis vi ikke gør noget. Derfor bliver vi nødt til at sætte nogle afgifter på, siger folketingsmedlem Lisbeth Bech Poulsen, SF.

God nyhed for luftahavnen - dårlig nyhed for klimaet

Det går rigtig godt i Aalborg Lufthavn. Vi nordjyder er nemlig flittige til at tage flyet fra Aalborg, når vi skal ud i verden på ferie eller på job. Så flittige at lufthavnen år efter år sætter passagerrekord. I 2005 var der knap 682.000 passagerer, der benyttede Aalborg Lufthavn. I 2018 var det tal steget til godt 1,6 millioner passagerer - altså en fremgang på mere end 900.000 årlige passagerer på 13 år. Det er direktøren for lufthavnen rigtig glad for, men klimaforskere synes ikke, det er en god tendens.

- Det er et symptom på en global sygdom med alt for stærkt voksende lufttrafik. Det er virkeligt ikke godt klimamæssigt set, siger Jørgen Peder Steffensen klimaforsker ved Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet.

Jørgen Peder Steffensen mener, at afgifter på flybilletter er en god ide, men han mener ikke, at SF's forslag vil betyde ret store ændringer i folks flyvevaner. Det er afgiften for lille til, mener han. I Aalborg Lufthavn møder vi da også passagerer, der siger, at afgifterne ikke vil få dem til at flyve mindre.

- Det kan godt blive for dyrt at flyve, men 60 kroner på en indenrigsbillet, det vil ikke holde mig fra at tage flyveren til København, siger John Andersen fra Arden, der er på vej på ferie med sin familie.

Fly er langt værre klimasynder end kød

I følge klimaforsker Jørgen Peder Steffensen, så svarer en flyrejse til Thailand til 100 kilo oksekød i CO2 regnskabet, vi skal faktisk have lidt dårlig samvittighed, hvis vi flyver på en oversøisk ferie, mener han.

- Man skal faktisk have en sort samvittighed over at flyve langt væk for fornøjelsens skyld. Man skal i hvert fald have sortere samvittighed over flyrejser end over at spise en kotelet eller bøf en gang i mellem, siger Jørgen Peder Steffensen.

Klimaforskere peger på den øgede flytrafik i hele verden som en rigtig stor klimasynder. Vi skal lave vores vaner om og flyve noget mindre for at spare på CO2-udslippet, lyder det. Sådan lyder det også fra partiet SF, der vil indføre afgifter på flybilletter - en idé, der får en blandet modtagelse fra passagerer ved tjek-ind-skranken i Aalborg Lufthavn.

SF's afgiftsforslag ser dog ikke ud til at blive til noget. Hverken de blå partier eller Socialdemokratiet vil stemme for. Socialdemokratiet, der ellers var for afgiften tilbage i 2011, frygter nu, at dyrere flybilletter vil gå hårdt ud over Aalborg Lufthavn og erhvervslivet i Nordjylland.

- Mange virksomheder vælger at placere sig i Nordjylland netop fordi, der er gode flyforbindelser. Med en afgift kan vi være bange for, at vi sætter noget af det over styr, siger Rasmus Prehn, der er transportordører for Socialdemokratiet.

Lisbeth Bech Poulsen mener, at den grønne omstilling går for langsomt, og derfor mener hun, at pisken i form af afgifter er vejen frem. Indtægterne fra afgiften skal bruges på togtrafik.

- Det er politikernes opgave at sætte gang i de forandringer, der skal til. Det er jo også det, de unge beder os om, når de står foran Christiansborg og rådhuset i Aalborg. De siger ”kom nu i gang,” siger Lisbeth Bech Poulsen

Klimakompensation eller afladsbrev

Ifølge direktøren i Aalborg Lufthavn, Søren Svendsen, så er luftfarten i gang med en stor grøn omstilling. Lufthavnen har investeret i elektriske køretøjer og LED-lys på landingsbanen. Han mener, at der i luftfarten generelt bliver gjort meget for at bringe CO2-forbruget ned.

- Man mener jo at bare i løbet af fem til ti år, da er vi helt væk fra fuel fra fossile brændstoffer. Da bliver det biofuel eller som Airbus-fabrikkerne, der fra år 2030 vil fremstille elektriske fly.

Brancheforeningen Dansk Luftfart vil gøre dansk indenrigsluftfart CO2-neutral fra næste år. Det skal blandt andet ske ved, at luftfartsselskaberne lagrer CO2 i undergrunden. De vil også plante regnskov, der kan optage CO2 - såkaldt klimakompensation. I forvejen kan passagerer købe klimakompensation på mange luftfartsselskabers side, samtidig med at de køber deres flybilletter.

- Klimakompensationen er som at købe et afladsbrev hos paven for at undgå skærsilden. Det er lidt fup og fidus, fordi hvis man overhovedet skal gøre noget godt for klimaet, så skal man lade være med at flyve. Det kan jo ikke lade sig gøre i stor skala. Hvis alle mennesker købte sig klimakompensation, så ville der slet ikke være nok i tredje verdens lande til at købe og beplante regnskov, siger klimaforsker Jørgen Peder Steffensen.

Aalborg Lufthavn har med sin vækst og sine mange ruter gjort hele verden mere tilgængelig for nordjyderne, og det er der mange, der nødig vil undvære. Der er også dem, der tror at det er ligegyldigt, hvor meget vi prøver at skrue ned for CO2-forbruget.

- Klimaet, det er vi ikke herre over. Det går den vej det går, siger Dorthe Henriksen fra Aars.

Hvis man virkeligt skal gøre noget ved luftfartens CO2-forbrug, så skal man internationalt blive enige om at lægge afgifter på flyenes brændstof, siger klimaforsker Jørgen Peder Steffen. Både Skibs- og flybrændstof er i dag fritaget for afgifter.


Seneste nyt

fra Nordjylland