Sidste punktum sat: 80 stillinger nedlægges og skatten hæves

Fredag kunne byrådet i Mariagerfjord Kommune endeligt vedtage næste års budget. Nedskæringer, lukninger og skattestigninger er på vej.

- Det er suverænt det værste kommunebudget, jeg nogensinde har været med til at lave.

Sådan lyder konklusionen fra Mariagerfjord Kommunes borgmester, efter han og byrådet fredag godkendte budgettet for næste år. Et budget, der har været særdeles vanskeligt at nå i mål med. Der skulle nemlig findes besparelser for 123 millioner kroner.

- Der er så mange ubehageligheder, vi har været nødt til at tage med for at finde de 123 millioner kroner. Det håber jeg aldrig nogensinde mere, at jeg eller nogen andre kommer til at stå i, siger borgmester Mogens Jespersen.

quote Det er suverænt det værste kommunebudget, jeg nogensinde har været med til at lave.

Mogens Jespersen, borgmester, Mariagerfjord Kommune (Venstre)

160 ud af 166 spareforslag er blevet vedtaget. Blandt andet skal 80 stillinger i kommunen nedlægges, børnehaven i Vebbestrup skal lukkes og borgerne skal betale mere i skat.

Med budgettet bliver driftsudgifterne nedbragt med 55 millioner kroner fra 2019 – et beløb, der vil stige til 60 millioner kroner i de følgende år.

Straf for skattestigninger bliver mindre end forventet

Indkomstskatten hæves fra 25,9 procent til 26,1 procent. Det svarer til, at hver borger skal betale 400 kroner mere i skat i gennemsnit. Derudover bliver grundskyldspromillen hævet fra 28,8 til 34.

Skattestigningen giver 32,5 millioner kroner ekstra i kommunekassen. Det er dog ikke alle pengene, kommunen selv får lov til at beholde. Regeringen har længe forlangt skattelettelser, og kommuner, der går imod det krav, bliver straffet økonomisk.

Egentlig havde Mariagerfjord Kommune regnet med at skulle aflevere 16 millioner kroner af de ekstra indtægter det første år som straf, men fordi andre kommuner har sat skatten ned, slipper Mariagerfjord med 10,3 millioner kroner i 2019.

De efterfølgende år bliver regningen fra staten endnu mindre, og i 2023 kan kommunen beholde alle de ekstra indtægter.

- Når vi nu skal af med penge, så er det positivt, at det kun er 10,3 millioner kroner, vi skal af med, når vi egentlig havde regnet med 16 millioner kroner, siger Mogens Jespersen.

Stort flertal bag budgettet

27 medlemmer af byrådet stemte for budgetforliget. SF stemte imod, og Dansk Folkepartis Pia Adelsteen undlod at stemme.

quote Der er så mange ubehageligheder, vi har været nødt til at tage med for at finde de 123 millioner kroner.

Mogens Jespersen, borgmester, Mariagerfjord Kommune (Venstre)

De massive besparelser har skabt røre i kommunen, og politikerne har modtaget mere end 1000 siders høringssvar. Mogens Jespersen er glad for, at byrådet endelig er nået i mål ovenpå tre hårde måneder.

- Jeg synes, at det er flot, at vi er 27 ud af 29 byrådsmedlemmer, som tager ansvar, når man nu har så frygteligt et budget at stemme igennem. Det er dejligt at nå i mål. Nu skal vi få det til at fungere, siger borgmesteren.

Det er blandt andet manglende udligning, der betyder, at kommunen har været nødt til at finde massive besparelser.


Seneste nyt

fra Nordjylland