Sikkerhedsekspert: Selerne er ikke sikre

Foto: TV/MIDT-VEST

VIDEO: En video med en crashtest viser følgerne af et trafikuheld, hvor personerne er spændt fast med omdiskuterede seler.

I torsdagens udgave af TV2/Nord kunne man se, hvordan en institution fra Mors var forundret over, at de var blevet pålagt at fjerne selerne i deres bus.

Det skete efter bussen blev opdaget i en stikprøvekontrol fra Trafikstyrelsen, som viste, at kun en ud af 13 tilfældigt valgte busser levede op til sikkerhedskravene fra styrelsen.

Forældrene og ledelsen i Børnehaven Marollebo forstår ikke, at selerne skal ud af bussen.

Men Claus Dahl, der ejer Dahl Engineering, som blandt andet laver crash tests af biler, har lavet en video, hvor man kan se følgerne af et biluheld med sådanne seler, og her kan man se sæderne blive rykket fra hinanden.

- Jeg får kuldgysninger af at tænke på, hvor mange børnehavebusser og skolebusser, der kører rundt med det her hver eneste dag. Mine børn skulle ikke sidde i sådan en bus, siger Claus Dahl.

Han forstår godt, at forældrene ikke er trygge ved at lade børnene køre i bussen uden seler.

- Men jeg vil sige, at det er lige ringe. Det er et valg mellem pest eller kolera, siger Claus Dahl.

Han har i tre år forsøgt at få transportministeren til at forstå, at der er problemer med især skole- og børnehavebussernes selesystemer. Han mener nemlig, at Trafikstyrelsen ikke har oplyst godt nok om reglerne, ligesom lovene ikke er blevet håndhævet på området.

- Det fremgår klart og tydeligt, hvordan reglerne skal tolkes. Men der er ikke ret mange mennesker i Danmark, der egentlig ved, hvad de ting betyder i detaljer. Man er nødt til at skrive en vejledning om det, siger Claus Dahl.

Claus Dahl udvikler selv sæder og seler til børn, men han afviser, at kritikken mod transportministeren har noget med salg af hans egne produkter at gøre.

Ifølge Claus Dahl er der langt flere busser i Danmark, der kører rundt med farlige seler. Han henviser til, at minibusser blandt andet ikke bliver gennemgået på samme måde, hvis de er i kategorien personbil.

- Jeg håber, at ministeren nu endelig siger, at der skal rettes op på det, siger Claus Dahl.

Se videoen af crashtesten her.

Flere nyheder fra TV2 Nord