Sjælden søpapegøje fundet nær hval i Blokhus

Foto: Morten Tange Olsen

Mens den døde finhval i Blokhus blev parteret torsdag, blev der i nærheden fundet endnu et sjældent dyr: En søpapegøje.

Biologer og forskere har torsdagen igennem arbejdet på at obducere og dissekere den cirka 30 tons tunge hval, der tirsdag skyllede op på stranden mellem Blokhus og Saltum.

Et sandt tilløbsstykke, der med et har gjort vinterferien til højsæson i byen og som dyreinteresserede kun kan være betagede af.

Og torsdag fik de så endnu mere at studere. En søpapegøje blev fundet død i kort afstand fra hvalen, og dem bliver der altså kun observeret cirka 50 af om året. Det skriver tv2.dk

- Det er meget usædvanligt, de hører jo normalt til meget længere nordpå. På Island, Nordnorge og Færøerne, siger forsker ved Statens Naturhistoriske Museum Morten Tange Olsen til TV 2.

Den sjældne fugl blev fundet et lille stykke fra hvalen, men de to fund har ingen sammenhæng, siger Morten Tange Olsen.

- Det er ikke sådan, at vi fandt den i hvalens mave eller tror, de har rejst rundt sammen. Det sker af og til, at søpapegøjer dukker op på vores egne, og jeg tror ikke, der er nogen sammenhæng med hvalen. Men det er da et sjovt tilfælde.

Arbejdet med at partere hvalen fortsætter resten af dagen, og det er forventningen, at man bliver færdige med arbejdet torsdag.

Det er umiddelbart forventningen at destruere hele hvalen inklusiv skelet, men tv2.dk skriver, at lokale kræfter overvejer at rejse de cirka 250.000 kroner, det koster at konservere det.