Sjældent fuglefund i Hanstholm

En ismåge lokker i disse uger bunkevis af ornitologer til havnen i Hanstholm.

Ismågen er en af verdens sjældneste fuglearter, og det er kun ottende gange, den er blevet set i Danmark. Derfor er Hanstholm for tiden destination for hundredevis af ornitologer fra ikke kun Danmark, men også store dele af Nordvesteuropa. Det skriver Dansk Ornitologisk Forening.

- Det kan være tilfældigt, men det kan også være vejrmæssige fænomener, der har sendt de arktiske måger syd for deres normale vinterkvarterer. Vi ved det ikke præcist. Men vi ved, at næsten alle ismåger overvintrer på kanten af drivisen i havet mellem Canada og Grønland, siger David Boertmann, der er seniorforsker ved institut for Bioscience ved Aarhus Universitet til dof.dk.

Den sjældne mågeart blev set første gang i Danmark tilbage i 1835, og siden er den kun set otte gange, senest i 2006, hvor den blev set på Lolland. De mange ornitologer, der gæster Hanstholm for at få et glimt af den sjældne fugl, har gode arbejdsbetingelser. Ismågen er nemlig meget tillidsfuld i forhold til de øvrige danske fuglearter.

Og for fuglekikkere, der ønsker at få et glimt af fuglen, er det med at benytte chancen, før det er for sent. Ismågen er en af de arter, der er truet af klimaforandringerne, fordi den er afhængig af drivisen, som eksperter frygter vil forsvinde i takt med den globale opvarmning.

- Hvis drivisen taber terræn, fordi klimaet bliver lunere, vil ismågen være en af de arter, det går ud over, fordi den mister sit fødegrundlag. Det er måske allerede nu ved at ske i visse områder, siger David Boertmann.

Fuglekikkere på jagt efter ismågen har desuden fundet en sneugle ved Hanstholms havneområde, og der er derfor fugle at kigge efter, hvis man tager kikkerten med til Hanstholm.


Seneste nyt

fra Nordjylland