Sjældne fugle spottet i Skagen

Den varme påske har fået flere sjældne fuglearter til at flyve mod nord tidligere end normalt, og fugleinteresserede er valfartet til toppen af Danmark.

Klitterne i Skagen er et af Danmarks bedste steder at se efter fugle, og her i påsken har ornitologer og andre fugleinteresserede været heldige at se flere fuglearter, som ikke normalt når til de danske breddegrader.

Det gælder blandt andet den blå glente, som er en fugl, der normalt holder til i Spanien og Portugal. Søndag blev den spottet i Skagen, og det fik fugleinteresserede i hele Danmark til at køre mod Skagen.

Her ses et billede af den blå glente. 
Her ses et billede af den blå glente. 
Foto: Erik Christophersen / Grenen Fuglestation

- Jeg har ikke set den i Danmark før, og det er et gammelt must. Den har været her seks gange før, og nu lykkedes det. Jeg blev meget glad, siger Jens Kirkeby, der er taget turen fra Aarhus til Skagen for at få et glimt af den blå glente.

Flere sjældne fugle

Det er ikke den eneste fugl, der er usædvanlig i Skagen. Lørdag blev en alpejernspurv set flyve over fyret ved Grenen. Det er kun fjerde gang, alpejernspurven bliver set i Skagen, og 15. gang i Danmark. Flere storke er også fløjet hen over Grenen.

- Jeg havde slet ikke kunne tro, at det kunne blive sådan her. Det er helt vildt. Påsken ligger jo sent i år, så der var lagt i kakkelovnen til, at der kunne komme noget vildt, og det gjorde der jo så også, meget mere end vi troede, siger Rolf Christensen, der er ornitolog ved Grenen Fuglestation.

Han anslår, at der har været mellem 150 – 200 fuglekiggere (birdere) forbi i påskedagene. Det er dobbelt så mange som normalt.

Fuglefakta

Blå glente:

  • Mindre rovfugl
  • Hvid, sort og grå
  • Ligner i silhuet både en kærhæøg, falk og ugle
  • Yngler i Spanien, Portugal og Frankrig
  • Observeret 15 gange i Danmark, heraf syv i Skagen

Alpejernspurv:

  • Rødbrun krop og gult og sort næb
  • Observeret i Danmark 15 gange, heraf fire i Skagen
  • Lever i Alperne og Sudeterbjergene

Kilde: Rolf Christensen, Grenen Fuglestation

- Skagen er Danmarks bedste fuglested, som de fleste birdere kender, og du bliver belønnet herude på den lange bane. Hvis du har ørerne og øjnene klar, så giver det noget til sidst, at der kommer en sjælden fugl, siger han.

Tiden værd

Rolf Christensen er selv ude og se efter fugle næsten hver dag, men de fleste, der har været forbi i påsken, er folk, der har sommerhus i området. En af dem er Christian Andersen Jensen, der normalt bor i Aarhus.

- Skagen kan være godt, og det kan være skidt, you never know. Men lige nu tegner det godt, og som folkepensionist er der tid, og så gælder det om at udnytte tiden, og det gør jeg ved at kigge på fugle, siger han.

Det er ikke altid, man er heldig at se en sjælden fugl i Skagen, men det er stadig turen værd, lyder det fra Jens Kirkeby:

- Udsigten er enestående, og det er den hver gang. Og når solen står op, så er det enestående. Når man står tidligt op, så får man en kæmpe belønning ved at se, livet og dagen begynde. Nogen gange kommer der sjældne fugle, og andre dage sker der ikke en pind, men det er stadig fantastisk, siger han.


Seneste nyt

fra Nordjylland