Skagen-firma får bøde for menneskesmugling

Et shippingfirma fra Skagen har fået en bøde på 36.000 kroner for menneskesmugling. Firmaet har overtrådt visumreglerne, da de fragtede tre filippinske sømand i land fra deres skib. Men visumreglerne er tåbelige og ikke til at forstå, siger firmaet, der får fuld opbakning af et folketingsmedlem.

Hver eneste dag sejler Saga Shipping sømænd i land fra skibe, der ligger udfor Skagen. Firmaet troede at de fulgte visumreglerne, men nu har de fået en bøde for menneskesmugling. En bøde som de nægter at betale.

29. maj skal tre filippinske sømænd hjem på ferie. Saga Shipping sejler dem i land og kører dem direkte til politiet i Frederikshavn for at de kan få et midlertidigt visum, der skal dække på turen til Aalborg Lufthavn. Men ifølge Peter Møller fra Saga Shipping siger politiet, at ordensmagten ikke have givet Saga Shipping lov til at sejle filippinerne i land, og derfor får de bøden for menneskesmugling.

- Jeg synes ikke bøden er fair. Vi havde sendt de reglementerede oplysninger til politiet i Frederikshavn, og da vi kommer derned ligger det hele klar til dem, så jeg synes ikke vi skal acceptere den bøde. Hvis vi ville smugle mennesker havde vi jo nok ikke kørt dem ned til politiet, siger Peter Møller, operationsleder hos Saga Shipping.

Politiets fremgangsmåde får også kritik af folketingsmedlem Preben Bang Henriksen (Venstre).

- Jeg synes politiet har ageret meget uprofessionelt. De har desværre ikke taget hensyn til det store erhverv som søfart er for hele landet.

Nye visumregler betyder at skibe ikke længere må skifte besætning på havet. Skibene skal helt i havn, men store tankere og krydstogtskibe kan ikke gå ind i en række danske havne, herunder Skagen Havn. Danmark Skibsmæglerforening forudser flere bøder, for rigspolitiet har ikke udsendt nogen retningslinjer for hvordan reglerne skal tolkes, selvom Danmarks Skibsmæglerforening siger at de har efterlyst vejledningen i to år.

- Når vi ikke kan få en vejledning fra politiet om hvordan man skal forholde sig til skift at besætningsmedlemmer, så ved man jo ikke hvad regler man skal følge. Det er det man nu i Skagen får stævninger for, fordi de ikke følger nogen regler, som vi ikke ved hvad er, siger Allan Houtved, der er direktør i Danmarks Skibsmæglerforening.

Om de nye regler også gælder krydstogtspassagerer og lokale håndværkere har folketingsmedlem Preben Bang Henriksen (Venstre) ikke kunne få et nøjagtigt svar på Justitsministeren. Men ministeren erkender i et svar til venstremanden at reglerne er et problem for søfarten, som han er nødt til at se på.

- Det er grotesk at erhvervslivet i Danmark, en af de største søfartnationer i verden, ikke kan få svar på hvad reglerne er, men at man svarer ved at udstede bøder. Jeg synes det er helt grotesk, siger Preben Bang Henriksen.


Seneste nyt

fra Nordjylland