Skagen-fisker fik kæmpefisk på krogen: Fangsten skal hjælpe stort forskningsprojekt

20 blåfinnede tun skal påmonteres sporingsenheder, så bestanden i de danske farvande kan kortlægges.

Siden mandag har 20 lystfiskere fra hele Danmark i samarbejde med DTU Aqua og Verdensnaturfonden WWF knoklet i farvandene ud for Skagen.

Deres mission, der løber frem til 21. september, er simpel: Fang 20 tun, sæt en sporingsenhed på dem, og sæt dem ud igen.

Og hvorfor så det? Jo, tunen er efter over 50 års totalt fravær i danske farvande kommet tilbage. Fisken er fredet, og af netop den grund, samt fordi man andre steder har indført mindre kvoter, større mindstemål og bedre fiskerikontrol, vokser bestanden - formoder man. Men man ved stort set ingenting om, hvor kæmpefisken kommer fra, og hvor den bevæger sig hen. Derfor 'tagger' man nu de 20 fisk.

- Der er groft sagt to store tunbestande. Den ene gyder i Middelhavet, og den anden gyder i Den Mexicanske Bugt, forklarer Brian MacKenzie, der er professor hos DTU Aqua. Han forklarer videre, at man gerne vil vide, hvilken af de to bestande de "danske" tun hovedsageligt kommer fra.

Selve arbejdet med at sætte sporingsenheder på tunfiskene er svært, og ingen i Norden ved, hvordan man skal gøre. Derfor er der til dette forskningsprojekt hentet ekspertise ind fra Spanien hvor tagging-ekspert Gemma Qulez-Badai kommer fra. Hun forklarer:

- Det vi gør, er at tage tunen ombord. Vi skal sikre os, at den er afslappet, så vi lægger et vådt klæde over hovedet på den og sørger for, den får saltvand, så den kan ånde, fortæller hun.

Efterfølgende monteres sporingsenheden, og tunen sættes ud igen. Efter et års tid slipper enheden selv sit greb i fisken og stiger til overfladen. Her sender den de indsamlede data op til en satelit, som efterfølgenden leverer den videre til forskerne.

Tun er blandt verdens største og mest værdifulde fisk, og den har igenem mange år været fredet, men måske kan mærkningsforsøget være med til at gøre fiskeri efter tun tilladt igen.

- Vi kan bruge den her viden til at udvikle bæredygtigt tunfiskeri i hele den nordøstlige del af Atlanterhavet og Middelhavet, fortæller Brian MacKenzie fra DTU Aqua.

Blandt de 20 lystfiskere, der alle håber at kunne bidrage til projektet - og opleve at få en tun på krogen helt lovligt - er Jess Hansen fra Skagen. Da vi mødte ham på havnen i Skagen, var vejret for dårligt til at komme ud at fiske, men inden da havde han allerede haft heldet med sig. Lystfiskerne havde allerede mandag fanget to tun, og den ene af dem havde bidt på Jess Hansens krog.

- Der bliver lidt panik ombord. Man kan næsten ikke tro, det er rigtigt, men hjulet begynder at rulle snørre ud. Det går eddermanme stærkt, fortæller han begejstret.

- Det er det største, jeg har prøvet i min tid som lystfisker. Det bliver ikke vildere. Og så i min egen baghave, det er snart det bedste af det hele, fortæller han videre.

De 20 lystfiskere har indtil 21. september til at fange de 20 tun, der skal tagges.


Seneste nyt

fra Nordjylland