Skagen Havn vil være Nordeuropas største fiskerihavn

00:55

Skagen Havn bliver udvidet for 300 millioner kroner. Foto: Ib William Christensen

1 af 2

Blot fire måneder efter den seneste udbygning blev officielt indviet, er Skagen Havn klar til en ny udvidelse for at nå målet om at blive Nordeuropas største fiskerihavn.

Arbejdet med Etape 3 af havneudvidelsen af Skagen Havn er indledt. Den gode nyhed blev præsenteret i Skagen i dag foran over 100 deltagere på en konference om Skagen Havns nye strategi.

Potentialet for vækst er så stort baseret på havnens geografiske placering og efterspørgslen på areal fra havnens virksomheder, at ejeren Frederikshavn Kommune sammen med Skagen Havns bestyrelse og daglige ledelse er klar til at gå i gang:

- Bestyrelsen har gennemført en tilbundsgående analyse af, hvor potentialerne ligger, og hvordan vi udnytter dem bedst. Det gør vi der, hvor vi allerede er stærke. Vi griber fat i de muligheder, vi har, og så handler vi. Det her er ikke blot en strategiplan, det er også afsættet for at sætte gang i processen med henblik på en kommende udvidelse af Skagen Havn Etape 3, siger Birgit S Hansen, borgmester, Frederikshavn Kommune.

Strategien lægger op til at Skagen Havn skal være Nordeuropas førende fiskerihavn. Og den samfundsøkonomiske gevinst af udbygningen er ifølge beregningerne betydelig.

Udover kerneområdet, fiskeri, er ambitionen, at havnen frem mod 2030 tiltrækker nye kunder og forretningsområder og samtidig arbejder målrettet mod, at alle havnens virksomheder indenfor fiskeri, fiskeindustri, moderne maritim service og værftsindustri får mulighed for at udvide deres forretning. Siden 2008 er det lykkedes virksomhederne både at skabe øget omsætning og flere arbejdspladser:

- Vi har fået en ambitiøs vækstorienteret strategi for både havnen og havnens kunder. Virksomhederne efterspørger arealer til flere egne udvidelser. De arealer findes ikke i dag, og dem vil vi skabe for at imødekomme behovet. Det at vi gennem strategisk udvikling kan være med til at skabe en organisk vækst, styrker entydigt havnen og værdiskabelsen, siger Willy B. Hansen, direktør, Skagen Havn.

FAKTA

Skagen Havns nye strategi og strategiske indsats områder blev præsenteret på en konference torsdag 5.november 2015 på Color Hotel i Skagen. Konferencen samlede over hundrede deltagere, der bestod af repræsentanter for ejeren Frederikshavn Kommune, for ledelsen i form af bestyrelse og direktør og virksomheder på Skagen Havn. Derudover fik en række nøgleaktører lejlighed til at præsentere deres behov for at videreudvikle eksisterende forretning på Skagen Havn.

Skagen Havn er organiseret som en kommunal selvstyrehavn, og ejes af Frederikshavn Kommune. Havnens overordnede ledelse varetages af en havnebestyrelse på 8 medlemmer. Den daglige ledelse varetages af havnedirektøren.

Skagen Havn er Danmarks største fiskerihavn med 25 % af al landet fisk, 75 % af alle sild, der landes i Danmark har kontakt med Skagen Havn. Samtidig siges det populært at Skagen Havn er Sveriges største fiskerihavn med 40 % af al landet svensk fisk.

Skagen Havn etablerede i forbindelse med seneste havneudvidelse en bunkerterminal, der åbner for at optimere indsatsen på de to øvrige store forretningsområder, gods og bunkring, altså brændstof til skibe. Ifølge den nye strategiplan er der mulighed for at skabe yderligere markedsandele i Skandinavien og Nordeuropa.

Skagen Havn havde i 2015 anløb af 14 krydstogtskibe og allerede nu er der aftaler om 16 anløb i 2016. Ambitionen i den nye strategi er at antallet af anløb i 2020 skal være 40 og i 2030 at Skagen Havn er Danmarks næststørste krydstogshavn med 50 krydstogt og mere end 50.000 passagerer.

Flere nyheder fra TV2 Nord