Skagens Kunstmuseer køber særligt Anna Ancher-maleri på auktion

Skagens Kunstmuseer har betalt 170.000 kroner for at få hentet et betydningsfuldt Anna Ancher-maleri hjem.

Det er et betydningsfuldt værk, Skagens Kunstmuseer har fået hentet hjem til Skagen på en auktion for nylig. Det drejer sig om et værk af Anna Ancher, der forestillet er portræt af hendes mor, Ane Brøndum.

Værket hedder "Kunstnerindens mor, Ane Brøndum, læsende i den røde stue" og er signeret af Anna Ancher i 1910.

Skagens Kunstmuseers direktør Lisette Vind Ebbesen glæder sig over at det er lykkedes at sikre netop dette værk til museets samling.

- Værket er et pragteksempel på Annas evne til at skildre det nære miljø og sin elskede mor. For første gang har vi nu et færdigmalet moderportræt, hvor man ser Ane Brøndum siddende i Brøndums Hotels røde stue med videre kig til den blå stue. Det giver motivet en helt speciel karakter, siger Lisette Vind Ebbesen.

Hovedfigur i kunstnerkoloni

Blandt de mange portrætter, Anna Ancher udførte af sin mor, indtager dette billede en særstilling. Sammenlignet med de andre portrætter er det mere radikalt i betoning af fladerne, og i måden Anna Ancher har arbejdet med både farver og lys. Det giver værket et udtryk, der er særdeles moderne for sin tid.

Anna Ancher betragtes som en hovedfigur i skagensmalernes kunstnerkoloni og dermed også i Skagens Kunstmuseers samling.

Værket blev solgt på Bruun Rasmussens Kunstauktioner i København, tirsdag den 27. februar 2018. Det var på forhånd vurderet til 200.000-300.000 kroner, Skagens Kunstmuseer fik hammerslag på 170.000 kroner. Augustinus Fonden har givet økonomisk støtte til nyerhvervelsen.

Der vil dog gå lidt tid, før maleriet kan ses på Skagens Kunstmuseer. Først skal det nemlig gennemgås af en konservator.


Seneste nyt

fra Nordjylland