Skagens Museum får nyt hovedværk

Pastellen Studie af sypigens hoved, Ane udført af Anna Ancher i 1890 vender tilbage til Skagen. Foto: Skagens Museum

Anna Ancher pastel, der har været i privateje, er nu kommet 'hjem' til samlingen på Skagen Museum.

Selvom det endnu er for tidligt at snakke om jul og de dertilhørende julegaver, har Skagens Museum dog alligevel modtaget en fornem gave fra Ny Carlsbergfondet, der i det mindste har givet museets inspektører julelys i øjnene.

Det drejer sig om pastellen Studie af sypigens hoved, Ane - udført af Anna Ancher i 1890 - et værk der ikke kun motivisk men også i betydningsmæssig forstand kan betragtes som et af Anna Anchers hovedværker, fortæller Skagens Museum.

Anna Anchers pastel har været i privateje siden 1892, hvor den blev sat til salg hos kunsthandler Bergmann. I 1980'erne købte en privatejer pastellen i København hos Kleis Kunsthandel og indlemmede den i sin samling i Skagen. Det vides ikke, om pastellen har været udstillet andre steder end hos kunsthandler Bergmann i Anna Anchers samtid, men i nyere tid har den kun været udstillet i Anchers Hus i 2009 og på Arken i 2011.

Ikke desto mindre har fotografier af pastellen placeret den blandt de fem mest delte Anna Ancher værker på sociale medier som Twitter og Tumblr.

Anna Ancher er en af de første danske kunstnere, der i slutningen af 1800-tallet tog pastelteknikken til sig efter at de franske impressionister gjorde teknikken populær igen. Og selv om indflydelsen fra de franske impressionister er åbenbar, vides det ikke med sikkerhed, hvem der har introduceret Anna Ancher til pastelmaleri.

Når hele Skagens Museum åbner i februar 2016, bliver det med et udvalg af museets arbejder på papir samt et udvalg af Anna Anchers pasteller på lærred, hvortil det er planen at lade Studie af sypigens hoved, Ane indgå.

Forsiden lige nu