Skattelettelser til landbruget

Landbruget ser ud til at få en gratis skattelettelse på flere hundrede millioner årligt de kommende år, efter miljøminister Karen Ellemann (V) onsdag meldte ud, at hun vil udsætte målet for reduktionen af kvælstof i 12 år. Bjarne Laustsen kalder det uærligt og fedtspilleri.

Selv samme kvælstofkvoter skulle ellers ifølge regeringens Grøn Vækst-plan finansiere hovedparten af skattelettelserne på landbrugsjord. Resten af skattelettelsen skulle finansieres af forhøjede afgifter på pesticider. Også den del af finansieringen er ifølge Socialdemokraternes landbrugsordfører Bjarne Laustsen udskudt ,skriver Information.
- Det her er uærligt og fedtspilleri af værste skuffe, at regeringen ikke følger op på den aftale, de selv har lavet og pralet med tog hensyn til miljøet. Men nu klager bønderne, og så udskyder de miljøafgifterne med 12 år, siger Bjarne Laustsen til Information.

Miljøministeren vil dog stadig reducere kvælstofudledningen med 9.000 ton inden 2015 for at sikre vandmiljøet. Professor i økonomi på Københavns Universitet og overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen kritiserede allerede sidste år skattelettelserne på landbrugsjord for ikke at være ordentligt finansieret, fordi det var usikkert, hvor meget en reduktion af kvælstofudledning ville indbringe statskassen.

- At miljømålene nu er blevet udskudt, bidrager bare til det statslige underskud, som vi har problemer nok med i forvejen, siger Hans Jørgen Whitta-Jacobsen, der dog ikke er fortaler for de foreslåede kvoter på kvælstofudledning, men gerne så andre former for regulering af landbrugets forurening taget i brug.


Seneste nyt

fra Nordjylland