Skatteprocent på 73: Søfolk betaler skat i Sverige og Danmark

Flere hundrede nordjyder, der arbejdede på de svenske færger, er rasende, fordi de nu som pensionister skal betale skat i både Danmark og Sverige.

Søren Jensen var skibsassistent i næsten 40 år blandt andet på Sessan Line og Stena Line. Nu er han gået på pension og dobbeltbeskattes.

- Det koster mig 5000 kroner om måneden at betale skat både i Sverige og i Danmark, siger Søren Jensen på et møde sammen med andre nordjyske pensionerede søfolk fra de svenske Kattegat-skibe.

Søfolkene holder møde for at protestere mod skatteregler, som sender deres trækprocent på himmelflugt. De skulle kun betale skat i Sverige, da de var i arbejde. Nu skal de betale skat i begge lande og ender ofte med en ren skatteprocent på 73, fordi de som pensionister ikke har fradrag.

- Jeg betaler 30 procent i Sverige, 43 procent rent i Danmark, og jeg har ingen fradrag. Det giver 73 procent totalt. Det svarer til en direktørprocent, men sådan er min økonomi slet ikke. Mit transportmiddel er for eksempel bare en cykel, siger Søren Jensen.

Andre på protestmødet i Frederikshavn betegnede situationen som rent røveri ved højlys dag.

Det nordjyske folketingsmedlem, Bjarne Laustsen, der var med på protestmødet, vil nu stille spørgsmål til skatteminister Karsten Lauritzen, i folketingssalen.

- Hvis han ikke vil gøre noget, så må han komme til et møde med folkene her, så han kan se tallene sort på hvidt. Det her er ikke bare en sag for hundredvis af nordjyder, men en stor sag for tusindvis af borgere i hele Danmark. Det er folk, der har bragt valuta hjem til Danmark. Nu skal de så brandbeskattes, siger Bjarne Laustsen.

De søfolk, der nåede at gå på pension før den første februar 2009, fik penge tilbage, hvis de ikke kunne udnytte hele deres personfradrag. Den mulighed stoppede efter 2009, men det vidste ægteparret, Søren og Ingrid Jensen, ikke.

-De, der er gået på pension før os, kan grine af os. Jeg føler mig helt flov, for vi andre var jo så dumme, at vi har arbejdet længere, end vi skulle, siger Ingrid Jensen, der arbejdede som stewardesse på Saga Line og nu er pensioneret.

Hun og manden, Søren Jensen, stoppede først efter 2009, og nu betaler de fuld skat uden fradrag. Bjarne Laustsen lægger overfor de fremmødte, pensionerede søfolk ikke skjul på, at dobbeltbeskatningen måske er indført for at få nogle flere penge i kassen.

- Da regeringen indførte dobbeltbeskatningen sammen med Sverige, så skulle de have spurgt, om vores egne borgere blev ringere stillet. Det kan godt være, at det var meningen, at I skulle stilles ringere, men så skal man bare stå ved det og gå ud med åben pande, siger Bjarne Laustsen.

Han vil arbejde for at komme tilbage til reglerne fra før 2009.

- Skatteministeren må tage en snak med svenskerne for at komme tilbage til de regler, der både var lettere og mere rimelige overfor pensionisterne, siger Bjarne Laustsen.

Ingrid Jensen appellerer til, at der snart bliver gjort noget.

- Vi må spare i mange år, hvis vi vil ud at rejse. Vi har kun lige til huslejen og til kosten. Det kan simpelthen ikke være rigtigt, at vi skal betale så meget i skat af en folkepension, siger Ingrid Jensen.

Skatteminister Karsten Lauritzen har for nylig skrevet til Bjarne Laustsen, at han ikke ser nogen grund til at ændre reglerne for de pensionerede søfolk.

Se hele indslaget om søfolkene, der betaler skat i både Sverige og Danmark.

 

 


Seneste nyt

fra Nordjylland