Nu skal hvalen i brintoverilte

Skelettet fra den finhval, som skyllede i land ved Blokhus i vinterferien, er nået til den sidste del af konserveringen. Knoglerne skal bleges hvide.

Finhvalen har de sidste mange måneder ligget i en container ved Nordsøen Oceanarium i Hirtshals, mens kødet langsomt er rådnet af hvalskelettet. Hvalen har ligget i kaustisk soda for at få fedtet af knoglerne. 

Personalet har nu nænsomt løftet skelettet op af containeren. Knoglerne er blevet spulet for at få de sidste fedtrester af, og skelettet er klar til den sidste del af konserveringsprocessen. 

- Nu skal vi snart have brintoverilte på det. Det er noget vi putter på for at blege knoglerne. Det ved man måske også, hvis man har en rådyropsats derhjemme, siger Kristina Ydesen, biolog og udviklingschef, Nordsøen Oceanarium. 

Det er vigtigt at alle fedtrester kommer af knoglerne, så blegningen af skelettet bliver så ensartet som muligt. Når det er sket, kommer knoglerne igen i containeren i en blanding med vand og brintoverilte. 

- Vi er ved at være næsten ved vejs ende. Når det har ligget i brintoverilte i to til fire dage, så skal vi have det op en sidste gang, og så skal vi have det pakket på nogle paller, så knoglerne ikke kommer til skade. Og så skal det hele sendes til København, siger Kristina Ydesen.

Hvalskelettet sendes til Statens Naturhistoriske Museum, hvor det bliver samlet af eksperter. Den proces kommer til at vare godt to måneder.

Hvis alt går efter planen, vil hvalskelettet blive udstillet på Nordsøen Oceanarium i Hirtshals fra slutningen af september. 

I videoen herunder kan du se, hvor dan det gik til da den kæmpemæssige finhval skyllede op på stranden i Blokhus.

 

Finhval på stranden i Blokhus

 

 


Seneste nyt

fra Nordjylland