Skib afsløret i oliesvineri

Fly fra flere lande har gennem 10 dage gennemført en særlig intensiv overvågning af miljøforurening i farvandene.

Over 10 dage har myndigheder fra flere lande gennemført en særlig intensiv koordineret aktion mod skibe, der forurener til havs. På indsatsens allersidste flyvning onsdag lykkedes det endda at afsløre et skib, der ved Skagen var i færd med at udlede olie.

Der var tale om en norsk kemikalietanker, som trak et 30 kilometer langt spor af enten olie- eller kemikalierester efter sig. Besætningen nægtede, at den udledte noget, så for at sikre beviserne smed Flyvevåbnets Challengerfly en bøje i bølgerne, som kunne opsamle en olieprøve. Bøjen blev senere samlet op af et af flådens miljøskibe, og nu venter et retligt efterspil.

Det er Flyvestation Aalborg, der har været vært for indsatsen, hvor fly fra Danmark, Norge, Sverige, Finland, Storbritannien, Holland, Belgien, Frankrig og Spanien har overvåget skibstrafikken i Skagerrak. Normalt udfører Flyvevåbnets miljøfly mindst 500 timers havmiljøovervågning om året, men i løbet af de seneste 10 dage, hvor operationen Super CEPCO har været i gang, er der blevet fløjet 185 timer.

Der blev i alt fundet 17 oliepletter under flyvningerne. At det ikke blev til mere trods de mange timer på vingerne, ser forsvaret som et tegn på, at antallet af olieudledninger i danske farvande er faldende.

- Den næsten konstante overvågning, der udføres under Super CEPCO, er det tætteste vi kommer på en egentlig måling af, hvor meget der udledes i et område. Jeg er derfor glad for, at der kun er blevet observeret 17 oliepletter. Det indikerer nemlig, at de seneste to-tre års intensivering af overvågningen ved hjælp af satellitbilleder, fly, skibe, Stop Olien-kampagnen og miljøanråb af handelsskibe har haft den ønskede præventive effekt, udtaler Chefen for Søværnets Operative Kommando, kontreadmiral Nils Wang.

Se mere fra jagten på oliesynderne på TV2/NORD onsdag kl. 19.30


Seneste nyt

fra Nordjylland