Skibsreder slap for bøde efter dødsulykke - nu erkender politiet fejl

En nordjysk skibsreder har netop måttet betale erstatning til enken efter en død medarbejder - men hverken enken eller fagforeningen 3F mener, at myndighederne har taget fiskerens dødsulykke alvorligt nok.

971.520 kroner. Det er, hvad retten i Hjørring for nylig har dømt en nordjysk skibsreder til at betale i erstatning til en død medarbejders enke, efter hendes mand omkom ved en dødsulykke på en fiskekutter i november 2013. Retten mener ikke, at den afdøde fiskers arbejde var tilrettelagt sikkert nok i forhold til loven.

Men en erstatning er ikke nok, mener enken og hendes afdøde mands fagforening, 3F. De havde gerne set skibsrederen fremstillet i retten i en straffesag eller i det mindste bare idømt en bøde for brud på arbejdsmiljøreglerne. Det skete dog aldrig, men nu erkender Nordjyllands Politi, at der skete procedurefejl efter dødsulykken.

Det skriver 3F på sin hjemmeside.

Sag nåede aldrig til Søfartsstyrelsen

Sagen havnede i 2013 mellem Søfartsstyrelsen og Nordjyllands Politi. Politiet forventede nemlig at få en indstilling fra Søfartsstyrelsen, hvis der skulle indledes en straffesag, men den indstilling kom aldrig.

quote Vi burde have underrettet Søfartsstyrelsen. Det var en procedurefejl.

Claus Danø, Nordjyllands Politi

Det skyldes måske, at politiet aldrig uderrettede Søfartsstyrelsen om arbejdsulykken, men kun sendte materiale til Den Maritime Havarikommision. Den fejl erkender politiet nu at have begået.

- Vi burde have underrettet Søfartsstyrelsen. Det var en procedurefejl. Vores sagsbehandler havde den formodning, at de arbejdede sammen. Det gjorde de så ikke, og det er vi så blevet bekendt med, siger politiinspektør ved Nordjyllands Politi, Claus Danø, til 3F og bekræfter, at politiet ikke har været i kontakt med Søfartsstyrelsen om dødsulykken. 

Han holder dog fast i, at Nordjyllands Politi hverken dengang eller nu fandt tilstrækkelig anledning til selv at indlede en straffesag mod skibsrederen, Tonny Espersen. Heller ikke selv om den Maritime Havarikommission i sin rapport efter dødsulykken skrev:

- Arbejdspladsen var grundlæggende konstrueret med fokus på behovet for at løse en opgave fra et driftsmæssigt perspektiv og ikke menneskets sikre udførelse af arbejdet. Der opstod derved gunstige vilkår for en ulykke, når omstændigheder ændrede sig.

"Fuldkommen utilfredsstillende"

Derfor falder politiets forklaring ikke i god jord hos hverken enken eller 3F, hvor den afdøde fisker, Robertas Masiliunas, var medlem.

- Det er fuldkommen utilfredsstillende, at vores medlems dødsulykke ikke er undersøgt til bunds. Det er lemfældig sagsbehandling. Myndighederne burde have ført en straffesag, som kunne placere ansvaret for dødsulykken. Vi har en familie, der står tilbage i en fuldstændig urimelig situation, siger Karsten Kristensen, forhandlingssekretær hos Transportgruppen i 3F.

Robertas Masiliunas døde den 27. november 2013 om bord på det danske fiskefartøj ’Signet’, der fiskede rejer i Skagerrak. Da dødsulykken skete, var fiskeren ved at sætte fiskegrejerne på skibet ud til dagens andet slæb. Hans arbejde som tredjemand foregik bagest på skibet ved en tromle med trawl. Her blev fiskeren fanget i trawlet - og senere fundet på tromlen, da skibsrederen havde firet cirka 70 meter trawl ud.


Seneste nyt

fra Nordjylland