Skifergasboring fortsætter i Nordjylland

En aftale er en aftale - man skal kunne regne med den danske regering! Sådan lyder begrundelsen for, at Energiministeren ikke vil stoppe boringen efter skifergas i Dybvad. Nu annullerer regeringen til gengæld en helt enslydende kontrakt med det franske energiselskab Total i Nordsjælland.

I løbet af weekenden begynder Total igen at bore efter skifergas i Dybvad - til gengæld kan folk i Nordsjælland ånde lettet op. Her er boringen efter skifergas nemlig aflyst. Energiminister Rasmus Helveg Petersen (Rad.V.) siger:

- Der er tale om to forskellige tilladelser - en til Nordjylland og en til Nordsjælland, hvor de nu har leveret tilladelsen til Nordsjælland tilbage, men de opretholder jo deres aktivitet i Nordjylland, hvor de jo netop er i gang med at prøvebore.

Ifølge Total har firmaet ellers garanteret Staten at undersøge både Nordjylland og Nordsjællands forekomster af skifergas til gengæld for rettighederne til at udvinde den.

- En del af licensaftalen er jo, at vi har forpligtet os til et arbejdsprogram, og i det arbejdsprogram er det klart beskrevet, at vores hensigt er at lave en efterforskningsboring, siger Henrik Nicolaisen, projektkoordinator Total.

Nu er en prøveboring i Nordsjælland aflyst - angiveligt fordi Total ikke mener, at der er er gas nok i undergrunden. En konklusion energiselskabet kommer frem til uden at bore det mindste hul i jorden.

- Det ser jeg ikke noget problem i overhovedet. Der er ikke noget krav fra vores side om, at de skal gøre det ene eller andet. De har en ret men ikke en pligt, siger Energiminister Rasmus Helveg Petersen.

Men På det punkt er Total totalt uenige - i hvert fald når det gælder undersøgelser i Vendsyssel. I Nordjylland mener selskabet nemlig at de er bundet til at gennemføre en prøveboring.

- Det er faktisk en kontraktlig forpligtelse, som går så langt, at hvis vi på et tidspunkt siger, at det har vi ikke lyst til at lave, så kan Staten faktisk komme efter os med et erstatningskrav, fordi vi ikke har opfyldt vores arbejdsprogram, siger Henrik Nicolaisen, projektkoordinator, Total.

Ifølge TV2 Nords oplysninger er licensaftalerne mellem Total og Staten godkendt på det samme papir for både Nordjylland - og Nordsjælland med enslydende vilkår.


Skifergas i Nordjylland

def_thumb,50_percent,default_thumb

play Regeringen lukker for boringer efter olie- og gas på land

default_thumb

play Minister om skifergasdebat: Vigtigt, at vi bliver klogere

Skifergas, Dybvad

Skifergasprotest på museum

skifergas

Ø, Å, R og SF: Drop skifergasboringer til solen brænder ud

indlæs flere

Seneste nyt

fra Nordjylland