Skørping-virksomhed fyrer 25 ud af 75 medarbejdere

Arcon Sunmark i Skørping skal fyre 25 mand - en tredjedel af medarbejderne. Ifølge 3F i Nordjylland skyldes fyringerne regeringens nølen med at tage stilling til PSO-afgiften.

Ingen ordrer i bogen fra 1. december og en reel risiko for 25 fyringer. Det er situationen lige nu for virksomheden Arcon Sunmark i Skørping, som producerer solfangere til kraftvarmeværker. 

Medarbejderne blev underrettet i går, torsdag, og direktør Søren Elisuissen har i dag, fredag, siddet i forhandlinger med tillidsmanden om situationen.

- Det er rigtigt, at vi har indledt drøftelser med forhandlingsudvalget om at reducere vores produktionsstyrke i Skørping. Det betyder cirka en tredjedel af medarbejderne, siger Søren Elisiussen.

Han vil ikke på nuværende tidspunkt komme ind på den underliggende årsag til det høje antal fyringer, men henviser til, at solfangerbranchen er sæsonpræget, og at virksomheden derfor er nødt til at tilpasse kapaciteten.

Formanden for industrigruppen i 3F i Nordjylland, Benny Vinther Jensen, er dog ikke i tvivl om, hvorfor Arcon Sunmark nu må fyre 25 mand - det er regeringens manglende beslutning om PSO-afgiftens fremtid, der lammer markedet.

- Når man ikke ved, hvad man kan regne med, tøver kraftvarmeværkerne med at investere i flere solfangeranlæg. Det er ikke så underligt. De trækker i håndbremsen, og det gør ondt på producenten, i det her tilfælde Arcon Sunmark, siger Benny Vinther Jensen.

 

PSO-afgiften

  • PSO (Public Service Obligation)-afgiften opkræves via elregningen og går til at sikre miljøvenlig elproduktion. Pengene går blandt andet til opførsel af f.eks. vindmøller.
  • PSO-afgiften blev indført af Folketinget i 1998, og for at fremme grøn energi garanteres en fast høj pris på el fra vindmøller. Så når markedsprisen på el er lav - ligesom nu - og vindmølleindustrien derfor må sælge for en lav pris, stiger PSO-afgiften, fordi blandt andet vindmølleindustrien skal kompenseres.

- Det er præcis samme problemstilling, som i starten af 00'erne, da den daværende regering rullede PSO-afgiften tilbage. Dengang overlevede Arcon Sunmark med nød og næppe. Siden er de vokset til 75 mand, og nu er de så nødt til at fyre igen, siger Benny Vinther Jensen.

I Skørping håber direktør Søren Elisiussen at kunne melde noget konkret ud til sine medarbejdere allerede i næste uge.

- Det kan også sagtens tage længere tid, men det er en usikker situation, og der vil jeg gerne kunne give mine medarbejdere en afklaring hurtigst muligt, siger Søren Elisiussen.

Se mere på TV2 Nord i aften.


Seneste nyt

fra Nordjylland