Skørping-virksomhed skriver milliardkontrakt med Uganda

TransForm i Skørping bliver en af de helt store spillere på det afrikanske marked for affaldsbehandling.

Skørping-virksomheden TransForm kommer til at stå for et af de største økologiske projekter i Afrika, når de fremover skal hjælpe uganderne med at genanvende organisk affald.

Regeringen i Uganda har nemlig besluttet, at al affald skal sorteres og genanvendes – og det kan TransForm hjælpe med. Biofirmaet arbejder med at genbruge affald fra industri og husholdninger som biogødning på markerne.

- Det kan vel bedst beskrives som en slags evighedsmaskine eller cirkulær økonomi, siger Jørgen Løgstrup, der er direktør ved TransForm.

I alt skal 80 procent af affaldet genanvendes og føres tilbage til landbruget. På den måde kan man forøge produktionen.

I modsætning til Danmark er der forbud mod at deponere eller forbrænde affald i Uganda.

- Herhjemme når affaldet direkte til forbrændingsanlægget, fordi vi ikke oparbejder organisk affald til gødning. Så det er selvfølgelig interessant at samarbejde med regeringen i Uganda, fordi man her har brug for den form for gødning, siger Jørgen Løgstrup.

Det er Ugandas planlægningsminister, som har lavet aftalen med TransForm. Aftalen forløber over flere trin, som i sidste ende løber op i et milliardbeløb.

TransForm har to datterselskaber i Uganda og har i mange år samarbejdet med regering og investorer i landet.  De har lavet et pilotprojekt på området, som har kørt i en årrække i Uganda.

- Vi har et godt forhold til regeringen og befolkningen, siger Jørgen Løgstrup.

NTV Uganda har lavet et indslag om Skørping-virksomhedens projekt i landet. Se det her:


Seneste nyt

fra Nordjylland