Sushi på menuen: Skolebørn skal gøre restauranter grønnere

Skoleelever skal give finere restauranter i Aalborg gode råd til at blive bæredygtige, og samtidig kan eleverne snuse til kokkefaget

En række af Aalborgs finere restauranter skal have hjælp til at blive mere bæredygtige. Og den hjælp kommer fra uventet kant.

Skoleelever fra en række Aalborg-skoler besøger i denne måned en række restauranter i Aalborg for at give dem gode råd om bæredygtighed.

Torsdag var 7. årgang fra Vester Mariendal Skole på besøg hos Sushi Mania i Aalborg, og her var der flere råd til sushi-restauranten. Nogle råd var lige til at gå til, mens andre kræver en smule mere af restauranten.

quote Vi ved jo godt, at det bliver nok ikke en idé, der kommer fra de her skoler, der kan realiseres i morgen. Men kan den bare realiseres om nogle år, eller vi kan gøre den mere realistisk henad vejen, så er det jo et kæmpe plus.

Martin Hansen, projektleder hos Center for Grøn Omstilling, Aalborg Kommune

- Solceller i lamperne, og så også når restauranten ikke har åbent, så slukker man alt lyset og sådan noget, lød et af budene fra Peter Lohmann, der går i 7. klasse på Vester Mariendal Skole.

Han blev fulgt op af endnu et bud fra klassekammeraten Adrian Poulsen:

- At man for eksempel kunne bruge mindre plastik, og kun bruge økologiske råvarer, lød det fra Adrian Poulsen.

Idéer må gerne være urealistiske

Det er Center for Grøn Omstilling i Aalborg Kommune, der står bag projektet. Og både her og hos Sushi Mania tror man på, at skoleeleverne kan skabe grønnere restauranter i Aalborg.

- De er også lidt urealistiske i deres tankegang og ideer, og det gør ikke så meget. Så kan vi rette det lidt til. De ser verden lidt på en anden måde, end vi måske gør, siger projektleder ved Center for Grøn Omstilling i Aalborg Kommune, Martin Hansen, der bakkes op af Sushi Manias ejer:

- De der unge hoveder, de kan altså nogle ting en gang i mellem, hvor man bliver totalt overraskede over deres gode idéer og bliver inspirerede af det. Så jeg er meget spændt, siger Nathalie Ina Kühl.

Udover Sushi Mania deltager restauranterne San Giovanni, Restaurant Pingvin, La Locanda, Mortens Kro, Alimentum og Restaurant Fusion i projektet. I løbet af denne måned får de også besøg af en eller flere skoleklasser fra Aalborg i håbet om et få inspiration til den grønne omstilling.

 
 
Foto: Jeppe Hostrup

Fisk med færre flyveture

Til sushi hører sig som regel frisk fisk. Og særligt her var rådet fra de unge mennesker til Sushi-restauranten at bruge fisk fanget lokalt.

- Hvis vi for eksempel fanger det hele selv. I stedet for at importere det. Nu ved jeg ikke, om det her er importeret, men hvis man gør det, lyder det fra Adrian Poulsen.

Og han blev bakket om at klassekammeraten Camilla Nielsen.

- Det er ikke kommet gennem fly og kørt igennem flere lande, forklarer Camilla Nielsen om idéen om at bruge lokale råvarer.

Udover et indblik i restaurationsbranchen, skal projektet lære eleverne om FN’s verdensmål, der handler om netop bæredygtighed. Og i sidste ende skaber de unge forhåbentlig en bæredygtig idé, som restauranterne kan bruge.

- Vi ved jo godt, at det bliver nok ikke en idé, der kommer fra de her skoler, der kan realiseres i morgen. Men kan den bare realiseres om nogle år, eller vi kan gøre den mere realistisk henad vejen, så er det jo et kæmpe plus, lyder det fra Martin Hansen, projektleder hos Center for Grøn Omstilling, Aalborg Kommune.

I alt skal otte folkeskoleklasser fra forskellige skoler i Aalborg Kommune på restaurantbesøg. Den klasse, der leverer de mest brugbare tips til bæredygtighed, belønnes med en middag på en af de deltagende restauranter.


Seneste nyt

fra Nordjylland