1.klasses arbejde: Skoleelever prøver kræfter med metalindustrien

I fremtiden kommer metalindustrien til at mangle tusindvis af medarbejdere. På Hosta Industries i Hjallerup har man derfor valgt at starte rekrutteringen allerede i børnehøjde.

Onsdag er børnene i 1.B fra Hjallerup Skole på virksomhedsbesøg på Hosta Industries. Og det bliver langt fra det sidste besøg. Mindst to gange om året indtil de går ud af 9. klasse skal de på det, der bliver kaldt for læringsbesøg.

Her skal eleverne lære om arbejdet i metalindustrien og mulighederne hos Hosta Industries. Besøget onsdag vækker nysgerrighed hos flere af eleverne:

- Især det med robotterne er spændende. Jeg kunne godt tænke mig at blive ”jernmand”, siger Jeppe Møller Petersen, der er en af eleverne i 1.B.

Mangel på arbejdskraft

Hosta Industries er en stålvirksomhed, der primært beskæftiger sig med produktion af rør og plader. Virksomheden lægger ikke skjul på, hvorfor børnene er inviteret indenfor. Det handler om at skaffe faglærte nok om nogle år.

- Vi bliver nødt til at gøre tingene på en anden måde. Det er ikke nok med de såkaldte sodavandsbesøg i 8. og 9. klasse. Der er det måske for sent. Det er nu, de er nysgerrige, siger Anja Klitgaard-Hermansen, der er HR Manager på Hosta Industries.

Det er Relationsnetværket, der har stået for at matche 1.B fra Hjallerup Skole med Hosta Industries. Relationsnetværket er et uafhængigt netværk af private og offentlige virksomheder, og netværket har i 15 år kørt projektet med virksomheder, der får en skoleklasse tilknyttet fra 1. til 9. klasse.

Nyt i Nordjylland

Trods de 15 års erfaring er konceptet først kommet til Nordjylland nu. Børnene i 1.B på Hjallerup Skole er nemlig den første klasse i Nordjylland, der deltager i projektet.

Børnene i 1.B på Hjallerup Skole er den første klasse i Nordjylland, der er lavet en aftale med gennem det der hedder Relationsnetværket.

På Hosta Industries i Hjallerup er 1.B’s besøg ved at være slut. Det er et besøg, der har budt på rundvisning i grupper, introduktion til robotterne, svejsning og besvarelse af spørgsmål fra de nysgerrige elever.

Jeppe Møller Petersen, der går i 1.B på Hjallerup Skole, kan godt se sig selv arbejde i metalindustrien i fremtiden:

- Så kan jeg lave alle mulige seje ting, og så kan jeg sælge dem, så jeg får flere penge, siger han.


Seneste nyt

fra Nordjylland