Skoleelever skriver for liv

Elever fra Aalborg Friskole er lige nu i gang med et projekt, hvor de skriver breve til aktivister, frihedskæpere og statsledere verden over, alt sammen i menneskerettighedernes navn.

Mandag var det præcis 70 år siden, at FN's verdenserklæring om menneskerettigheder blev vedtaget. Rettigheder, der stadig er værd at kæmpe for, og derfor også vigtige at forholde sig til og forstå. Derfor står der i disse dage menneskerettigheder på skoleskemaet på Aalborg Friskole.

I engelsktimen blev der skrevet breve til aktivister, frihedskæmpere og statsledere verden over. Projektet hedder "Skriv for liv" og er et forløb, som menneskerettighedsorganisationen Amnesty International står bag.

- Jeg synes, det er megafedt. Altså situationen er selvfølgelig ikke megafed, men jeg synes, det er rigtig spændende at høre om, siger Viktor Vermehren Pedersen fra 9. klasse på Aalborg Friskole.

Der deltager knap 400 skoleklasser over hele Danmark i "Skriv for liv", og eleverne skriver blandt andet breve til aktivister og statsledere i lande som Venezuela, Iran og Marokko.

- Vi synes, det er vigtigt at gøre opmærksom på, at der er nogen mennesker, der ikke har det ligesom os, som ikke har de rettigheder, som man bør have, når man er menneske og man har noget at kæmpe for, siger Pia Brødslev Ferrieux, som er lærer for niende klasse.

Nogle af eleverne skriver til Geraldine Chacon, som har kæmpet for unge mennesker og deres rettigheder og også lavet en del arbejde sammen med Amnesty. Hun har været i fængsel, men hendes sag er ikke afsluttet, så hun kan principielt stadig godt blive arresteret.

Amnesty har lavet brevaktioner siden 1961 og de slår fast, at brevene faktisk godt kan være med til at rykke ved noget. Ifølge Amnestys egne tal sker der en positiv udvikling i godt hver tredje af de udvalgte sager.

- Vi håber på, at vi kan hjælpe dem, vi skriver til. Vi skriver til et Senquafolk i Kenya, som er i fare for at blive midt ud af Kenya. Så vi er i gang med at skrive til den kenyanske præsident og til dem for at fortælle at de ikke er alene og for at få overbevist ham om, at han ikke skal smide dem ud, siger Malthe Kristofer Højer Daðason fra 9. klasse på Aalborg Friskole.

Udover at brevene forhåbentlig kan hjælpe frihedskæmpere rundt om i verden, så tjener projektet også et andet formål.

- Vi vil gerne have, at vores unger er kritiske over for verden, og for hvad der sker derude. Og derfor er det enormt vigtigt for os, at de får kendskab til, at ikke alle har det ligeså godt, som de har, siger Pia Brødslev Ferrieux.


Seneste nyt

fra Nordjylland