Skolelukninger på vej i Vesthimmerlands Kommune

I en ny rapport fra Vesthimmerlands Kommune bliver det foreslået at flere skoler i kommunen lukkes. Ét af forslagene går på, at de nuværende 17 skoler reduceres til 5.

Her på Ranum Skole er der i dag 180 elever fra 0. til 9 klasse. Men måske bliver det her det sidste år på skolen.

- Jeg skulle lige synke en ekstra gang, da jeg hørte det. Jeg troede ikke, det ville blive så drastisk, siger Claus Madsen, formand for Skolebestyrelsen på Ranum Skole

Vesthimmerland Kommune er ud over Læsø den kommune i Nordjylland, der har færrest elever per skole. Med faldende indbyggertal er skolelukninger ifølge en ny rapport nødvendig. En rapport som 45 fagfolk heriblandt skoleledere fra Vesthimmerlands Kommune har lavet efter et ønske fra byrådet.

-Vi kan se, vi mangler børn og får flere ældre, så der har vi et stort problem ligesom de fleste andre nordjyske kommuner. Vi mister 1000 børn indtil 2020 og vi får 50.000 per borger og kan regne ud hvor mange millioner, det er, så et eller andet skal vi have lavet, siger Rasmus Vetter fra Børne- og Skoleudvalget (S).

I den nye rapport er det dog endnu mere drastisk. Her går ét forslag på, at de 17 skoler i Vesthimmerland skal reduceres til 5.

- Jeg blev meget overrasket over at rapporten viser så drastiske skolelukninger, siger Helena Mikkelsen, der er forælder til en elev på Ranum Skole.

Men Børne- og Skoleudvalget har fået besked på at spare 10 millioner kroner forud for 2016 budgetplanlægning.

- Vi har skoler der er er ret små og betydeligt dyrere end de store skoler. Og hvis vi ikke lukker skoler går det ud over de ældre eller skattestigninger, siger Rasmus Vetter fra Børne- og Skoleudvalget (S)

Trods det giver forældrene ikke op. De kæmper for skolen.

-Vi er kommunens femte største by selvfølgelig skal der være en skole her. Og der kommer ikke flere børn til ved at lukke en skole. Kommunen får svært ved at tiltrække småbørnsfamilier, sigerClaus Madsen, formand for Skolebestyrelsen på Ranum Skole

Hos byens borgerforening er der også i dag opråb efter at rapporten er blevet nærlæst.

- Det vil betyde alt for RaNUM, for så vil byen dø hen. De små børn skal køre en time til skole, det dur bare ikke. Så vi kæmper stærkt imod en lukning af skolen, siger Martin Lousdal Nielsen fra Ranum Borgerforening.

Både borgerforening og forældre gør nu klar til at standse politikerne i at lukke Ranum Skole. Næste skridt er et borgermøde.

- Jeg vil kæmpe alt jeg kan og borgermøder deltage i og samarbejde med borgerforening, siger Helena Mikkelsen, der er forælder til en elev på Ranum Skole.

Der bliver borgermøde i Messecenter Vesthimmerland i Aars den 9 juni.

De fem forslag i rapporten ser s\u00e5dan her ud:

5 skoler p\u00e5 6 matrikler<\/u><\/strong>
\n0.-9. klasses skoler: <\/strong>Fars\u00f8 (fra Strandby og Ullits), Hornum
\n(fra Bl\u00e6re og V. Hornum), L\u00f8gst\u00f8r (fra Overlade,Ranum og Toppedal), \u00d8stermarkskolen (fra Vestrup),
\nAars og Aalestrup (fra Gedsted)
\n
\n
\n5 skoler p\u00e5 9 matrikler<\/u><\/strong>
\n0.-9. klasses skoler:<\/strong> Toppedal (K-klasse fra Ranum), L\u00f8gst\u00f8r (fra Ranum + AKT fra Overlade), V. Hornum (fra Overlade), Hornum (fra Bl\u00e6re), Fars\u00f8 (fra
\nStrandby), \u00d8stermarkskolen (fra Vestrup), Aars.
\n0.-6. klasses skoler:<\/strong> Ullits, Aalestrup (fra Gedsted)
\n
\n
\n4 skoler p\u00e5 9 matrikler<\/u><\/strong>
\n0.-9. klasses skoler:<\/strong> Hornum (fra Bl\u00e6re + overbyg fra V. Hornum), Aars, \u00d8stermarkskolen (fra Vestrup), Fars\u00f8 (fra Strandby), L\u00f8gst\u00f8r (overbyg. fra Ranum og
\nToppedal + K-kl. + AKT fra Overlade).
\n0.-6. klasses skoler:<\/strong> Ullits, Aalestrup (fra Gedsted), V. Hornum, Ranum (0.-6. kl. fra Toppedal og Overlade)
\n
\n
\n3 skoler p\u00e5 8 matrikler<\/u><\/strong>
\n0.-9. klasses skoler: <\/strong>\u00d8stermarkskolen (fra Vestrup),
\nAars, Fars\u00f8 (fra Strandby), Hornum (fra Bl\u00e6re og V.
\nHornum), L\u00f8gst\u00f8r (fra Ranum og Overlade + overbygning
\nfra Toppedal + K-kl. + AKT fra Overlade).
\n0.-6. klasses skoler:<\/strong> Aalestrup (fra Gedsted), Ullits,
\nToppedal
\n
\n<\/u><\/strong>

Seneste nyt

fra Nordjylland