Skoler genopstår som kulturhuse

Når skolen lukker er det tit og ofte ensbetydende med, at samlingsstedet i byen forsvinder. Men sådan behøver det ikke at være. Flere steder i Nordjylland har man med succes skabt kulturhuse i de lukkede skolebygninger.

Efter næsten otte års hårdt og vedholdende arbejde kunne borgerne i Vrensted for en lille måned siden fejre åbningen af det nye samlingssted Byens Hus. Huset er bygget i Vrensted Skole, som er en af 12 skoler, der er lukket i Hjørring Kommune siden kommunalreformen i 2007.

Et forsøg på at lave friskole i den lukkede folkeskole sluttede hurtigt, og det fik borgerne i byen og Hjørring Kommune til at gå sammen. Med økonomisk hjælp fra en række fonde fik man samlet penge nok ind til, at Byens Hus kunne realiseres.

Byens Hus åbnede for en lille måned siden i den tidligere skole i Vrensted.
Byens Hus åbnede for en lille måned siden i den tidligere skole i Vrensted.
Foto: Christian Henriksen / TV2 Nord

Åbent fra morgen til aften

Den gamle skole er bygget om og er nu kulturhus, hvor en række foreninger har adresse. Huset er åbent hver dag fra 7 til 23.

- Det, som er kendetegnende for huset, er, at vi er fælles om rigtig mange faciliteter. Vi har fællesrum, mødelokaler, køkken og så videre, fortæller Malene Sørensen fra Vrensted, var med i den gruppe, der tog initiativ til Byens Hus.

Byens Hus tæller en række foreninger. Her er Lokalhistorisk Arkiv og Vrensted Idrætsforening har blandt andet dart og gymnastik i huset. Der er forsamlingshus og køkken, hvor der blandt andet er madlavningshold for mænd.

- Det betyder alverden for os, at vi har et fælles samlingssted, for normalt er det jo skolen, som er samlingssted, siger Malene Sørensen.

Byens Hus er et projekt til 10 millioner kroner.

Madlavning for mænd er et af de tilbud, som er i Byens Hus. 10 gange om året mødes mænd for at lave mad i det nyrenoverede køkken i Byens Hus.
Madlavning for mænd er et af de tilbud, som er i Byens Hus. 10 gange om året mødes mænd for at lave mad i det nyrenoverede køkken i Byens Hus.
Foto: Christian Henriksen / TV2 Nord

Kappelborgskolen er igen blevet et samlingssted

Også i Skagen er kulturen flyttet ind i en lukket skole. I 2005 lukkede Kappelborgskolen midt i byen. Den er i dag blevet til Kulturhuset Kappelborg.

- Huset er centralt beliggende i byen, og det bærer jo skolens historie med sig. Skolen stammer helt tilbage fra 1908, siger Lars Ilum, som er leder af Kulturhuset Kappelborg.

Ligesom i Byens Hus i Vrensted er en række foreninger flyttet sammen i Skagen i kulturhuset. Her er bibliotek, biograf, musikskole, multihal og forskellige lokaler, hvor 15 foreninger hører til i.

- Der kommer 180.000 gæster om året i huset med de aktiviteter, vi også har skabt på pladsen udenfor, siger Lars Illum.


Seneste nyt

fra Nordjylland