Skoleskak styrker tålmodigheden og relationerne

På Herningvej Skole i Aalborg blev 25 elever torsdag klædt på til at undervise de mindste i skoleskak. Det er godt for tålmodigheden og relationerne, siger Dansk Skoleskak.

Børn har ingen tålmodighed og glor konstant på TV'et, deres telefon eller iPad'en. Det problem er der sikkert mange forældre, der kan nikke genkendende til.

Løsningen kan være at spille skak, lyder det fra foreningen Dansk Skoleskak, der organiserer undervisningen af skoleskak i Danmark.

- Der er så mange ting i børnenes hverdag, der går rigtig hurtigt, men når de spiller skoleskak på et bræt, så går det hele langsommere. Her skal være tid til at planlægge sit næste træk, så man øver sig i at vente, siger Line Koch, PLAYMASTER-koordinator hos Dansk Skoleskak.

Derfor har Dansk Skoleskak sat gang i et initiativ, hvor de ældre elever i folkeskolerne bliver uddannet i at lære de mindste at spille skoleskak. Når eleverne har taget kurset, kan de kalde sig PLAYMASTERS og hjælpe de yngste elever med at lære skoleskak.

- Vi vil gerne have de ældste til at undervise de små, fordi vi ved, at det virker. Og så danner det nogle helt særlige relationer på tværs af klassetrin, når det er børn, der underviser børn, siger Line Koch.

Bliver bedre til matematik

Udover at lære dem tålmodighed mener Dansk Skoleskak også, at skak kan være med til at give børnene nogle faglige kompetencer.

- Eleverne bliver rigtig dygtige til matematik, når de spiller skak, for de får styrket deres problembehandling. Det, vi arbejder med i skoleskak, har direkte forbindelse til matematik, siger Line Koch.

Dansk Skoleskak oplever i disse år en markant tilgang af skoler, der ønsker at prioritere skoleskak som en anderledes undervisningsmetode, der styrker eleverne fagligt og socialt.

Over 600 skoler er i dag medlem af Dansk Skoleskak. De tilbyder skoleskak enten som et frivilligt tilbud eller som en obligatorisk del af skoledagen. 

Men at lære de yngste at spille skak er ikke uden udfordringer. I videoen øverst kan du se, hvordan det gik for de to elever Lejla Huremovic og Nick Petersen fra Herningvej Skole i Aalborg, da de skulle undervise nogle af de mindste elever i skak. 


Seneste nyt

fra Nordjylland