Martec jubler: Skoleskibet DANMARK skal renoveres

Den maritime uddannelsesinstitution Martec i Frederikshavn jubler over udsigten til, at skoleskibet Danmark nu skal renoveres. Det får nemlig stor betyning for mange af skolens elever.

En af landets smukkeste repræsentanter står over for en omfattende restaurering. Skoleskibet DANMARK, som har sejlet siden 1933, står over for en større renovering og modernisering af agterskibet.

Tilsammen har store danske fonde, heriblandt flere store maritime fonde, støttet projektet med næsten 20 millioner kroner.

Og det glæder hos skolen Martec, der leverer omkring en fjerdedel af eleverne om bord på Skoleskibet DANMARK kommer fra HF-Søfart uddannelsen. Med en HF Søfart får eleverne en traditionel studentereksamen, kombineret med en maritim håndværksmæssig uddannelse.

- Det er virkelig fantastisk at opleve den entusiasme og kærlighed til skibet, der ligger bag den store støtte skibet modtager. Skoleskibet tiltrækker ildsjæle, som gør det muligt, sammen med dedikerede besætningsmedlemmer, fondenes donationer og statens opbakning, at bevare dette helt unikke danske skib for de fremtidige generationer, siger Pia Ankerstjerne, direktør på Martec.

Med donationer fra Den A.P. Møllerske Støttefond, Lauritzen Fonden, Hempel Fonden, Augustinus Fonden og Dampskibsselskabet Norden A/S // Orients Fond, er projektet gjort muligt.  

Skibet skal bl.a. moderniseres, så det lever op til moderne navigations- og kommunikationsstandarder, som skibets elever efter endt uddannelse kan forvente at møde på et nutidigt handelsskib. Teakdækket udskiftes, men det oprindelige interiør bevares eller restaureres hvor muligt og udtjente materialer udskiftes. El- og IT infrastruktur opdateres, fryse -og kølefaciliteter renoveres og en gennemgribende modernisering af broen gennemføres.

Renoveringen vil finde sted på Esbjerg Shipyard A/S, som har vundet EU udbudsrunden, hvor flere danske værfter har givet tilbud på det komplicerede projekt. Renoveringen skal i høj grad udføres med den største respekt for skibets historie og oprindelige interiør.

Efter årets togt sejler skibet omkring den 1. juli 2019 ind til Esbjerg Shipyard A/S, hvor arbejdet gennemføres indtil december 2019.  Allerede i foråret 2020 påbegyndes det næste store togt, som denne gang forventes at have kurs mod OL i Tokyo.


Seneste nyt

fra Nordjylland