Skoleskibet ligger i Hobro - her er alt, hvad du skal vide om 'Danmark'

Kommer du igennem Hobro, vil du i disse dage kunne se et par ekstra master i havnen. Her ligger Skoleskibet Danmark nemlig for anker med i alt 80 elever om bord, som er ved at nærme sig slutningen af skoleskibets togt og dermed deres uddannelse om bord.

Men hvad er skoleskibet egentlig for en størrelse? Og hvad er det for en uddannelse, de unge får?

Det giver vi dig svaret på her.

Skoleskibet Danmark er en tremastet fuldrigger bygget i 1932 som erstatning for det forliste skoleskib København, der aldrig blev fundet.

Oprindeligt var der plads til 120 elever om bord på skibet, men de skulle så til gengæld kunne bevise, at de havde to års erfaring med at sejle. Dengang som nu var formålet med skibet at give unge mennesker en uddannelse som ubefaren skibsassistent/letmatros til søs.

Skoleskibet Danmark ligger til i Hobro.
Skoleskibet Danmark ligger til i Hobro.
Foto: Ritzau Scanpix

Om bord er der plads til 80 elever, fordelt på to banjer, og 16 besætningsmedlemmer, som hver har sit eget kammer. 

Skoleskibet Danmark og Skoleskibet Georg Stage er Danmarks eneste to skoleskibe, som er tilbage.

Forholdene ombord er blevet moderniseret en del i løbet af skibets levetid, der er bl.a. kommet ferskvandsanlæg, sikkerhedsliner, GPS, vaskemaskiner og tørretumler. Men de fleste ting ombord foregår dog stadig på "gammeldags" facon.

Eleverne sover stadigvæk i hængekøjer, som skal surres og stuves væk hver dag, fordi de spiser og har undervisning på banjerne om dagen. Arbejdstøjet bliver stadig vasket og skuret i saltvand og ferskvand på dækket, og en vigtig del af uddannelsen ombord er stadig at lære at binde knob og stik, lave musinger, lægge taklinger, splejse i tovværk og stålwire, lære at kvejle m.v. 

Der bliver desuden undervist i maskinlære, maritimt engelsk, søsikkerhed, sejlads, hygiejne, førstehjælp, arbejdssikkerhed, vedligeholdelse, navigation og skibsteknik.

 
 

Eleverne indgår i dagligdagen om bord på skibet og lærer om alt det forefaldende arbejde, der udføres for til stadighed at holde skibet i optimal stand. Der bliver, ud over praktisk sømandskab, lagt stor vægt på personlig udvikling, evnen til at være dynamisk og evnen til tæt og intenst samarbejde med andre, også om natten.

'Danmark' har hjemhavn i København, men ligger som udgangspunkt, når det ikke er på togt, på Flådestation Frederikshavn og er tilknyttet den maritime uddannelse MARTEC, som også står for uddannelsen af eleverne på værkstedsskolen.

Skoleskibets protektor er Prins Joachim, som gerne plejer at besøge skibet et par gange om året. 

Er man blevet interesseret i at komme med på et togt, kan du læse mere om optagelsen her. 

 
 
Foto: Christian French

 


Seneste nyt

fra Nordjylland