Skovpleje er ikke en massakre

Danmarks Naturfredningsforening i Mariager kalder en skovejers pleje af en fredet skov for en motorsavsmassakre, men Mariagerfjord Kommune giver skovejeren ret i, at han intet ulovligt har foretaget sig.

Næstformanden for Danmarks Naturfredningsforening i Mariager Ole Guldberg var ikke i tvivl. Ejeren af skoven i Oxendalen i Mariager havde råt og brutalt udført en massakre på en stribe bøgetræer i den ellers fredede skov. Det budskab skrev han i en pressemeddelelse, som også blev trykt i Nordjyske som et læserbrev. Skovejer Frank Voldstedlund mener til gengæld, at han blot har udført det, der med et fagudtryk hedder plukhugst – altså at han blot har fjernet træer som led i almindelig pleje af sin skov. Det viser sig, at ordet plukhugst slet ikke er nærmere defineret i fredningsbestemmelserne, så DN har slet ikke en sag.

- Jeg må indrømme, at jeg blev lidt sur, da jeg så hvor mange træer, der var fældet i skoven, og jeg mener også at det er for mange. I min optik er plukhugst maximalt 25 procent af vedmassen over en årrække, og ikke som i dette tilfælde op imod hvert andet træ, siger Ole Guldberg, der er næstformand i DN i Mariager.

Skovens ejer Frank Voldstedlund føler, at han med urette er hængt ud som en lovbryder. Ifølge hans forklaring har skoven ikke været passet de seneste 20 år, så en oprydning var tiltrængt.

- Jeg er da ked af at blive hængt ud, for jeg synes ikke at jeg har gjort noget forkert. Jeg har haft en skoventreprenør til at lave arbejdet for mig i skoven, så jeg regner da med, at alle regler er overholdt, siger Frank Voldstedlund.

Sagen er blevet meldt til Mariagerfjord Kommune, der administrerer fredningen af Oxendalen. Kommunen konstaterer, at ingen regler er brudt, men også at de samme regler nu skal præciseres.

- Vi har forsøgt at få rede på, hvad plukhugst egentlig er, og det viser sig at være mere kompliceret end som så. Det er heller ikke defineret i fredningsbestemmelserne, men det vil vi sørge for sker nu, så der ikke opstår tvivl i fremtiden, siger Kenneth Jensen, Skov og Landskabsingeniør, Mariagerfjord Kommune.

Kommunen frikender altså skovejeren i sagen, og Danmarks Naturfredningsforening i Mariager må erkende, at de er blevet fældet af deres egne hårde ord.

- En gang imellem udtrykker man sig nok lidt kraftigt, så folk kan forstå budskabet, siger Ole Guldberg, næstformand, DN i Mariager.

Så overdrivelse fremmer forståelsen?

- Ja! Det er nok noget i den stil, siger Ole Guldberg.

 


Seneste nyt

fra Nordjylland