Skraldespandsselskab må til lommerne i Ebh-sag

Foto: TV2/Nord

Oprydning i Ebh-fondens konkursbo koster nu statens selskab Finansiel Stabilitet knap 40 millioner kroner.

Statens økonomiske oprydningsselskab, Finansiel Stabilitet, skal betale 39.767.684,44 kroner til konkursboet bag Ebh-fonden, der gik konkurs i 2009.

Samtidig skal to tidligere direktører i Ebh Bank Jens Nielsen og Finn Strier Poulsen solidarisk med Finansiel Stabilitet betale fem millioner kroner til Ebh-fondens konkursbo, lyder dommen torsdag i Vestre Landsret.

Det tidligere bestyrelsesformand i Ebh Bank og Ebh-fonden Egon Korsbæk frifindes og undgår dermed at betale for afviklingen af fonden.

Konkursboet havde krævet 143 millioner kroner i sagen på grund af Ebh Banks investeringer i et tysk selskab via Ebh-fonden i 2007.

Selskabet var et tysk ejendomsprojekt med otte butikscentre, som ved Ebh-koncernens og fondens sammenbrud i efteråret 2008 var 50 procent ejet af Ebh-fonden og 50 procent af den færøske fond Eik Fonden.

Konkursboet for Ebh-fonden gjorde gældende, at fonden oprindelig var køber og ejer af det tyske ejendomsselskab, og at bankens fortjeneste ved salget af projektet til de to fonde derfor rettelig tilkom Ebh-fonden.

Fondens konkursbo fik dog ikke medhold i, at Ebh Bankens fortjeneste ved salget af halvdelen af det tyske selskab til Eik Fonden rettelig tilkom Ebh-fonden.

Landsretten fandt dog, at fonden havde krav på tilbagebetaling af sit endelige tab på et lån, som fonden uberettiget havde overtaget fra banken, svarende til bankens udlæg til projektet. Fonden fik ligeledes delvist medhold i nogle påstande om tilbagebetaling af renter.

Det tyske selskab købte brugte ejendomsanparter i butikscentre, og banken brugte fonden, fordi banken ikke måtte eje så mange ejendomme. Det er statens oprydningsselskab, som skal betale, fordi det har overtaget den krakkede Ebh Bank.

Ebh-fonden skal betale to millioner kroner i sagsomkostninger, mens Finansiel Stabilitet skal betale syv millioner kroner i sagsomkostninger.

Flere nyheder fra TV2 Nord