Skydevåben og håndgranater: Politiet får indleveret masser af ulovlige våben

Foto: Jesper Bo Winther

I hele juni kan ulovlige våben afleveres til politiet som en del af frit lejde-ordningen. Det har fået Nordjyllands Politis våbenbeholdning til at vokse.

Våbenbeholdningen hos Nordjyllands Politi vokser i disse dage betragteligt. I hele juni måned er der frit lejde til at få få afleveret sine ulovlige våben på landets politistationer. Efter de første 14 dage er der i Nordjylland allerede blevet afleveret flere hundreder effekter.

Våbnede hober sig efterhånden op i kælderen på politigården i Aalborg. Foreløbig har lige omkring 300 personer i hele den nordjyske politikreds afleveret et eller flere våben.

- Jeg tror, at vi kommer op i nærheden af 2013-tallene. Dengang kom der over 1100 effekter ind i Nordjylland, siger politikommissær Heine Hansen fra Nordjyllands Politi.

Der blandt andet blevet indleveret pistoler, revolvere, rifler, geværer og knive, og så er Nordjyllands Politi også kommet i besiddelse af eksempelvis en gammel mortergranat, som eftersigende blev stjålet fra tyskerne under Anden Verdenskrig.

Jeg tror, at vi kommer op i nærheden af 2013-tallene. Dengang kom der over 1100 effekter ind i Nordjylland.

Heine Hansen, politikommissær ved Nordjyllands Politi

- Det overrasker nogle af de våbenkyndinge, at der kommer så mange historiske våben ind. Vi har lavet en aftale med garnisonsmuseet om, at hvis vi får noget historisk ind, så får de lov at kigge det igennem, siger Heine Hansen.

02:05

Midtvejs i årets frit lejde-kampagne har Nordjyllands Politi fået indleveret ulovlige våben af 300 personer.

Luk video

Det, der ikke er historisk interessant, eller er tyvekoster, som kan udleveres til rette ejermænd, bliver knust i en stor metalpresse og smeltet om.

Frit lejde-kampagnen er et led i den såkaldteb Bandepakke III, hvor minimumsstraffen for ulovlige våben er blevet hævet fra et til to års fængsel.

- Alle de våben, der bliver bragt ind på politigården og bliver destrueret eller ryger på museum, er i hvert fald ude af en potentielt kriminel løbebane, og det er vel det, det handler om, lyder det fra Heine Hansen.

Læs også Frit lejde: Her er politiets råd til at undgå farlige situationer

Råd fra politiet, når du vil aflevere våben

#1 - Du skal ikke gå med et våben i det åbne. Våbnet skal være pakket ind.
#2 - Afleverer du et skydevåben, skal det være afladt.
#3 - Før du pakker våbnet ud, skal du henvende til hos personale på politistationen.
#4 - Hvis du har sprængfarlige våben, bedes du ringe til politiet, før du drager afsted mod din lokale politistation. Så vil politiet vurdere, om det skal afhentes, eller om du selv skal møde op med det.

Sidste frist for at indlevere våben er 30. juni.

 

Flere nyheder fra TV2 Nord