Slut med alkohol: Kommune opfordrer til at holde "Hvid Januar"

Aalborg Kommune opfordrer med en ny kampagne til at holde Hvid Januar - 31 dage uden alkohol. En idé, der vækker både begejstring og undren hos eleverne på Tech College Aalborg.

December er for mange mennesker lig med en måned, hvor alkoholindtaget stiger kraftigt, når der er julefrokoster og masser af hygge i alle afskygninger på programmet.

Et indtag, der ikke kun sætter leveren på prøve, men også kan ende med at sætte sig på sidebenene på grund af de mange kalorier, alkoholen indeholder.

quote Vi synes, det er en super god kampagne, der har et meget fint, positivt mål.

Mette Borup, Aalborg Sundhedscenter

Derfor opfordrer Aalborg Kommune i år med en kampagne sine borgere til at tage en kold tyrker fra drikkeriet og holde Hvid Januar - 31 dage helt uden alkohol.

- Vi synes, det er en super god kampagne, der har et meget fint, positivt formål, der ikke så meget er en løfte pegefinger, men derimod handler om at inspirere til at reflektere over ens alkoholforbrug, siger Mette Borup, kommunikationskonsulent på Aalborg Sundhedscenter, som står bag kampagnen.

For travlt til tømmermænd

På Tech College i Aalborg er flere af eleverne allerede hoppet med på idéen om en alkoholfri periode. På frisørlinjen er det faktisk noget, de studerende allerede har praktiseret flere gange før. 

- Når man har børn og en uddannelse, man skal passe - og et arbejde ved siden af uddannelsen, som det jo faktisk er - så er det at drikke bare en ting, der kræver rigtig mange ressourcer efterfølgende, siger Nanna Buch Larsen, der er elev på frisørlinjen.

Hun bliver bakket op af en af sine medstuderende:

- Når man arbejder og endelig har weekend, så mister du næsten en dag på at skulle ligge derhjemme og have det rigtig dårligt, siger Caroline Møller Pedersen fra samme linje.

Flere fordele ved alkoholfri periode

Men det er ikke alle på Tech College Aalborg, der er hoppet med på trenden. På nogle af de andre linjer vækker hverken kampagnen eller konceptet med en alkoholfri måned helt så meget begejstring:

- En måned er nok ikke noget, der gør den helt store forskel i det lange løb. Man sætter jo et nytårsforsæt, som man i sidste ende mange gange ikke vil kunne holde, og en god start er måske bare at lade være med at drikke i hverdagene, mener Christian Nesgaard, der er kokkeelev på Tech College Aalborg. 

Men selv om 31 dage alkoholfri måske ikke virker af så meget ud af årets samlede 365 dage, er der flere fordele ved at sige nej til vin, øl og sprut. Det vil nemlig kunne ses positivt på blandt andet både vægten, på tegnebogens tykkelse og på kvaliteten af nattesøvnen.

Men det kræver altså, at man gør indsatsen og sætter proppen i vinflasken.

- Hvis du giver det nogle uger, vil du på den lange bane måske opleve, at det er rigtig rart at holde Hvid Januar. Vi har jo en rigtig stærk og gennemtrængende alkoholkultur i Danmark. Det kan faktisk være svært at sige nej til alkohol. Så den her kampagne er bare spot on, siger Mette Borup, kommunikationskonsulent på Aalborg Sundhedscenter. 

Regeringen forventes i denne uge at præsentere et udspil om udflytning af arbejdspladser i uddannelses-sektoren.

Seneste nyt

fra Nordjylland