Slut med gipseksport fra Nordjylland til Tyskland

Omstridt eksport af gipsaffald til Tyskland bliver nu standset. Flere nordjyske kommuner har benyttet sig af at eksportere affaldet over grænsen.

Tilbage i november 2010 fortalte TV2/Nord historien om, hvordan syv nordjyske kommuner i de seneste år har sendt tonsvis af miljøfarligt gipsaffald til Tyskland, hvor affaldet dumpes - med risiko for at forurene grundvandet.

Indtil nu har Miljøstyrelsens haft forbud mod at dumpe affald ved én affalds-destination i Tyskland - nemlig Thüringen. Men nu har miljøminister Karan Ellemann (V) standset al eksport af gipsaffald til Tyskland.

Miljøstyrelsen er i en undersøgelse kommet frem til, at den tyske brug af affaldet ikke er nyttiggørelse, men "bortskaffelse".

- Jeg har nu bedt Miljøstyrelsen om at sende et brev ud til alle landets kommuner om, at eksporten af gipsaffald til Sehnde, Tyskland, skal ophøre, siger Karen Ellemann.

Ikke godt nok

SF's miljøordfører, Ida Auken, hilser det velkomment, at Miljøministeriet efter flere måneders ventetid er kommet frem til, at eksporten af gipsaffald til Sehnde ikke opfylder kravene i lovgivning og derfor skal ophøre.  Hun undrer sig dog over, at det skulle tage flere måneder at nå frem til konklusionen, at deponering af gipsaffald som afdækning på affaldsbjerge ikke er nyttiggørelse.

- Når ministeriet i dag skriver til kommunerne, at de tyske myndigheder er på vej mod et forbud mod deponering af gipsaffald samme sted, ligner det en gratis omgang for miljøministeren, siger SF's miljøordfører Ida Auken

Også socialdemokrat og medlem af Europaparlamentet, Dan Jørgensen, undrer sig over det lange forløb;

- Det har taget 18 måneder at for Ellemann at få det her forbud igennem, selvom det fra starten var helt klart, at det ikke var i orden miljømæssigt. Det er utroligt, at et moderne samfund som Danmark skal sende lastbiler fuldt med gipsaffald ned gennem de tyske motorveje i stedet for at genanvende materialer, når det er muligt, siger Dan Jørgensen, og fortsætter:

- Vi taber arbejdspladser på det her. Gypsum Recycling kunne sidste år melde at de havde tabt 40 % af deres kommunale kunder inden for et halvt år. Det her er gået al for langsomt fra Ellemanns side, og det koster både for miljøet og arbejdspladserne.

Sagen skal diskuteres i Europa-Parlamentet tirsdag.

Glæde hos dansk firma

Hos den danske virksomhed Gips Recycling, der tilbyder dokumenteret genanvendelse af gips inden for landets grænser, glæder de sig over afgørelsen:

- Vi har igennem længere tid været vidne til, at flere aktører legede kispus med myndighederne. Så snart myndighederne forbød eksport af gipsaffald til ét sted i Tyskland, shoppede aktørerne bare videre til næste tyske modtagested og de danske miljømyndigheder har hele tiden haltet bagefter. Derfor har det desværre taget myndighederne 18 måneder at få det stoppet, men vi er glade for, at det endelig er sket, siger administrerende direktør, Henrik Lund-Nielsen.


Seneste nyt

fra Nordjylland