Slut med at ryge på arbejde i Mariagerfjord Kommune: Tjek om man må ryge i din kommune

Rygere i Mariagerfjord Kommune skal fra den 1. august lade cigaretterne blive hjemme, når de tager på arbejde. Kommunen er i dag blevet røgfri i arbejdstiden.

Det er slut med at tænde en cigaret i arbejdstiden, hvis man er ansat i Mariagerfjord Kommune. Kommunen har fra den 1. august meldt sig ind i rækken af kommuner, der forbyder cigaretter i arbejdstiden.

Det betyder, at det fremover ikke er tilladt at ryge, når man er på arbejde, heller ikke i pauserne.

- Jeg synes, det er et stærkt signal, vi sender. Rygning er jo ikke kun usundt for dem, der ryger. Andre bliver også udsat for passiv rygning, og hvis man ryger sætter det sig i tøjet og afgiver lugt bagefter. Hvis en ansat for eksempel arbejder med unge, så kan de også blive påvirket af det, siger Jan Thorbøll Andersen, der er formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget i Mariagerfjord Kommune og løsgænger.

Koster mange millioner

Debatten om rygeforbud i arbejdstiden begyndte allerede i kommunen for tre år siden, men det blev først vedtaget af byrådet for et år siden. Torsdag den 1. august træder forbuddet i kraft, og det sker, fordi kommunen har vurderet, at rygning er en af de største sundhedslaster i kommunen:

- Man har regnet ud, at rygning koster kommunen 34 millioner om året i sundhedsomkostninger. Mariagerfjord Kommune er den største arbejdsplads i kommunen, og derfor synes jeg, at det er et stærkt signal, vi sender, siger Jan Thorbøll Andersen.

Mariagerfjord Kommunes borgmester, Mogens Jespersen fra Venstre, er glad for det nye tiltag, men han forventer ikke, at resultaterne vil vise sig med det samme:

- Det er ikke noget, vi kommer til at kunne se nu og her. Det er en langsigtet plan. Vi håber, at der er nogen, der får et bedre liv, og der er færre unge, der starter. Det har konsekvenser, så det hjælper ikke, at vi sætter os ned med hænderne i skødet. Vi må gøre noget, siger han.

Hvordan vil I holde øje med de ansatte og sikre, at de ikke sniger sig væk og ryger i arbejdstiden?

- Det vil vi ikke rende rundt og kigge efter. Vi opfordrer dem til at tage imod tilbuddet, men vi vil ikke slå dem i hovedet, hvis vi ser dem. Vi render ikke og snuser. Det er noget, der kommer til at gå stille og roligt, og hvis der er en enkelt eller to, der falder i, så tror jeg, at de ved, at det ikke er så heldigt, og så gør de det forhåbentlig ikke næste gang, siger borgmester Mogens Jespersen, Venstre.

Mariagerfjord Kommune er den fjerde nordjyske kommune, der indfører rygestop på arbejdspladsen. Frederikshavn, Rebild og Vesthimmerland har også indført forbud mod rygning i arbejdstiden.

På Kræftens Bekæmpelses hjemmeside kan du læse, hvilke kommuner der har røgfri arbejdspladser, og hvilke kommuner, der planlægger at gennemføre tiltaget. 

 


Seneste nyt

fra Nordjylland