Danske Regioner: Slut med rygning i arbejdstiden for alle ansatte

Danske Regioner vil fra 2020 indføre totalt rygeforbud i arbejdstiden for deres 140.00 ansatte.

Først skulle man gå udendørs, så skulle man helt væk fra matriklen, og nu er det muligvis helt slut. Rygning i arbejdstiden for de 140.000, der er ansat i de fem regioner i Danmark.

Sådan lyder seneste forslag fra Danske Regioner i kampen mod rygningen.

- Vi vil gerne gå forrest i forhold til sundhed og sundhedsfremme i Danmark, og det gør vi jo ved, at vi fejer for egen dør først, og indfører røgfri arbejdspladser hos os selv, fortæller Ulla Astmann (S), der er næstformand for Danske Regioner og regionsrådformand i Region Nordjylland. 

I forslaget gælder det også, at man ikke må ryge derhjemme, hvis man arbejder hjemmefra. Lige netop den del af forslaget møder dog modstand fra Liberal Alliance. 

- Jeg synes, det er at gå for langt, når man vil bestemme, om der må ryges hjemme i arbejdstiden. Det er et brud på privatlivets fred, fortæller May-Britt Kattrup (LA), der er sundhedsordfører. 

Ulla Astmann erkender også, at det bliver svært at håndhæve hjemme i folks eget hjem, og at man ikke vil lave kontroller i hjemmet. 

- Der er en grund til at sende et stort signal og gå i en dialog med vores medarbejdere om, at vi gerne vil haave røgfri arbejdspladser, vi vil gerne medvirke til et sundt og godt arbejdsmiljø, og der bliver vi nødt til at gå forrest selv, fortæller Ulla Astmann. 

Møder opbakning internt

Ved specialsektoren i Region Nordjylland blev der i 2013 indført et lignende forbud. Én af dem, der blev ramt af det, er Helle Nielsen, der dengang var ryger. Forbuddet har dog betydet, at hun nu har kvittet cigaretterne. 

- For mig har det i hvert fald været et skub til, at jeg er holdt op med at ryge. Det første jeg gjorde, da jeg kom ned i min bil var at tænde en cigaret. Og så tænkte jeg – ej, nu er du gået en hel dag, hvor du faktisk ikke har tænkt over, at du var ryger. Så gik der noget i gang i hjernen på mig og sagde, du kan jo godt undvære det, fortæller Helle Nielsen. 

Og en historie som Helles er også årsag til at flere bakker forslaget op. 

- De fleste synes det, giver god mening. Vi arbejder jo i sundhedssektoren, som mærker følge-konsekvenserne af rygning. Så giver det ikke mening, at vi ryger i arbejdstiden, fortæller Anders Rønne Jørgensen, der er tillidsmand og medlem af hovedudvalget i Region Nordjylland. 

Der vil blive tilbudt rygestopkurser til de ansatte i Region Nordjylland i forbindelse med forbuddet. 

 


Seneste nyt

fra Nordjylland