Slut med solens lindring for nordjyske psoriasisgigtpatienter

Nordjyske patienter, der lider af psoriasisgigt, kan ikke længere få tilbudt en lindrende behandling under varmere himmelstrøg i fx Israel.

Grethe Høgstrup fra Frejlev ved Aalborg har været ti gange i Israel som et led i behandlingen for sin psoriasis. un fortæller, at klimabehnadlingen, som det hedder, hjælper hende.

- At kunne komme derned og at kunne sove uden at skulle vågne op med smerter i hele kroppen, det er bare helt vidunderligt, siger Grethe Høgstrup.

Men vil hun afsted igen, må hun selv betale. Region Nordjylland har i dag besluttet ikke at lade klimabehandling indgå som et fast tilbud til patienter med psoriasisgigt.

- Det handler jo om, at vi gerne vil tilbyde den bedste behandling til patienterne, og vi vil ikke tilbyde noget, der ikke har en dokumenteret effekt, siger regionsrådsmedlem Helle Andersen (Soc. Dem.) til TV2/Nord.

Beslutningen blev vedtaget med stort flertal, men en af de få, der stemte imod, var Venstres Marian Geller, der samtidig også stemte imod sit eget parti. Hun siger:

- Det er forkert at træffe en afgørelse, når der ikke foreligger en videnskabelig dokumentation for, at klimabehandling ikke virker.

Lav en patientundersøgelse
I stedet vil hun have regionen til at bede sundhedsstyrelsen iværksætte en patientbaseret undersøgelse.

Men det vil Regionsrådet ikke. Det har i stedet bedt en række udvalgte læger deltage i en mini-undersøgelse, og Helle Andersen mener, det er tilstrækkeligt.

- Vi tager udgangspunkt i hvad lægerne mener. Det er vi nødt til at forholde os til. Hvis vi som politiekre skal til at agere læger og sætte lægerne ud kraft, så er vi ude på en glidebane, siger Helle Andersen.

For tyndt grundlag
En af de andre, der stemte imod forslaget var SF's Thomas Krog. Han mener heller ikke, det er rimeligt at træffe en afgørelse på baggrund af det materiale, Regionen har brugt som grundlag.

- Den miniundersøgelse, der er lavet, den siger, at det ikke er bevist, om behandlingsmetoden virker. Og det er fordi, det ikke er undersøgt - så enkelt er det. Så derfor skal vi have det undersøgt. Og viser det sig så, at det ikke virker, så skal behandlingsmuligheden med at sende psoriasisgigtpatienter til Israel ikke være til stede, siger Thomas Krog.

Marian Geller har skrevet til Folketingets sundhedsudvalg for at få sagen taget på på Christiansborg. Det har tidligere SF's Karl Bornhøft gjort uden at det rykkede ved regionens beslutning.


Seneste nyt

fra Nordjylland