Snarrådig landmand hjalp med at slukke markbrand

Beredskabet måtte rykke ud til en mindre markbrand ved Hjørring. Heldigvis var landmanden godt forberedt og kunne hjælpe med slukningen.

Når der skal høstes er der risiko for markbrande, især i et knastørt vejr, som vi har nu. Det skete også tirsdag formiddag på en mark ved Ilbro syd for Hjørring. Her opstod der ild i en ballepresser, og det betød, at der gik ild i halmstubbene på marken samt nogle halmballer.

Det endte dog ike i den store katastrofe, og brandfolkene fik relativt hurtigt styr på ilden, ikke mindst på grund af god hjælp fra landmanden selv.

- Det var en god og velforberedt landmand. Han havde en harve med ud, og det betød, at han kunne køre hen over stubbene og dermed få skabt et slags brandbælte, som forhindrede ilden i at sprede sig. Vi ser heldigvis ofte, at landmændene sørger for at have enten en harve eller en stor vandtank og sprøjter med ud, så de kan reagere hurtigt, hvis der skulle opstå ild, siger indsatsleder ved Nordjyllands Beredskab, Jesper Ludvigsen.

Ilden spreder sig lynhurtigt i det tørre vejr og tørre halm, og når det blæser, går det endnu hurtigere. Og der skal ikke meget til ifølge indsatslederen, som fortæller at en lille sten, der kommer ind i en maskine, kan give en gnist, der straks kan antænde en brand.

Og derfor er det altså vigtigt, og en rigtig god idé, at landmændene gør som landmanden fra Ilbro og forbereer sig på det værste ved at have harve og vand med ud på marken.


Seneste nyt

fra Nordjylland