Socialdemokrat kalder Løkkes udmelding om SV-regering "desperat"

Socialdemokrat og folketingsmedlem Rasmus Prehn kalder statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) udmelding om en mulig SV-regering for "desperat".

Torsdag sprang statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) en mindre bombe i folketingsvalget, da han i forbindelse med en udgivelse af sin bog "Befrielsens Øjeblik - samtaler med Lars Løkke Rasmussen", åbnede døren til et muligt regeringssamarbejde mellem Socialdemokratiet og Venstre. 

I bogen kalder Lars Løkke Rasmussen en SV-regering for "et rigtigt forslag", men medgiver også, at der er udfordringer i forbindelse med et sådan samarbejde. 

Udmeldingen var et af de helt store temaer på det vælgermøde, som TV2 Nord i samarbejde med P4 Nordjylland, havde arrangeret torsdag aften i Frederikshavn. Her var der mulighed for at stille spørgsmål direkte til de nordjyske folketingskandidat. Én af de kandidater var Rasmus Prehn (S), der kalder udmeldingen fra Lars Løkke Rasmussen "desperat", da TV2 Nords reporter fanger ham inden vælgermødet. 

- Det er et desperat forsøg på at skifte gear på valgkampen, og det tror jeg ikke, Lars Løkke får held til. Borgerne ønsker et kursskifte - de ønsker et mere solidarisk socialt samfund, og derfor vil de have en socialdemokratisk regering med Mette Frederiksen som statsminister, siger Rasmus Prehn. 

Så man skal være desperat for at danne regering med jer?

- Nej, slet ikke, men efter fire år med skattelettelser kan Lars Løkke se, at det er upopulært blandt borgerne. Så han prøver at skifte kurs og sige, at han er tilhænger af velfærdssamfundet. Den hopper danskerne ikke på. Det er i den forstand, jeg synes, det er desperat. Men et bredt samarbejde, det er snusfornuftigt, og det vil vi også gerne.

Der er forskellige reaktioner på statsminister Lars Løkke Rasmussens udmelding om muligheden for SV-regeringssamarbejde. Her udtaler henholdsvis Marie Bjerre (V), Lene Linnemann (SF) og Per Larsen (K) sig. Alle tre er kandidater til Folketinget. 

Venstre og Socialdemokratiet er ellers meget enige om mange ting. Er det så ikke en god idé at arbejde sammen?

- Vi kommer til at kigge henover midten, og vi vil også gerne lave brede aftaler. Også gerne med Venstre. Men det, man skal vurdere politiske partier på, er, hvad de har lavet det sidste år, og ikke hvad de desperat kommer med af salgsgas lige inden valgdatoen. Venstre har ført en massiv skattelempelsespolitik til de rigeste igennem de fire år, mens de har udhulet uddannelserne, sundhedsvæsenet og ældreplejen, og nu kan de ikke komme og bilde danskerne ind, at de vil det modsatte. Dem, der vil et velfærdssamfund, hvor man tænker på andre end sig selv, det er socialdemokraterne, og det er derfor, danskerne bakker os op.

Føler i, at Venstre giver jer fingeren eller ser i det som en udstrakt hånd?

- Jeg opfatter det som en udstrakt hånd. Nu bliver det meget svært for Venstre at gå i en meget gold oppostion. Nu har de jo sagt, at de gerne vil samarbejde. Socialdemokratiet går jo til valg på en mindretalsregering, hvor vi samarbejder til begge sider. Der vil være masser af situationer, hvor vi gerne vil arbejde sammen med Venstre, og det at få en udstrakt hånd så kort inden valgdatoen, det er kun positivt, og det gør, at vi forhåbentligt kan lave en masse gode aftaler med dem.

Folketingsmedlem Preben Bang Henriksen (V) så gerne, at statsministeren havde varskoet folketingsgruppen, inden han kom med sin udmelding om en SV-regering. 

Seneste nyt

fra Nordjylland